Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Граждански митинг в подкрепа на правителството се проведе в Добрич

Граждански митинг в подкрепа на правителството се проведе тази вечер на площад „Свобода“ в Добрич броени часове преди вота на недоверие.

„Излизаме на площада отново, за да покажем, че не сме безразлични, че властта е в ръцете на народа. За да покажем подкрепа за това правителство, което не е безгрешно, но направи няколко ключови неща за изхода на България от дъното и това само за 6 месеца“, заявиха организаторите на протеста.

„Протестът се наложи, защото разрушителните сили на народното нетърпение бяха поведени от хора, които нямат срам, нямат свян“, заяви арх. Надежда Пампорова – председател на ПП “Движение Да, България” в Добрич. „Истината е, че сформираното правителство е изключително сложно по своя характер и нямаше начин то да върви гладко. Никой не си е представял, че ще върви гладко. Не беше и не е. Това, което се опитваме да спрем в момента, е именно тази разрушителна сила, която не дава възможност на хората, отделели време за анализиране състоянието на страната, и започнали вече реалните промени и правилни политики, да продължат напред. Като архитект, като творец, обичам много една мисъл, която гласи, че красотата ще спаси света. Но, ако трябва да сме честни, това е мисъл, родена в едно произведение на Достоевски „Идиот“ – реплика на негов герой, която всъщност не говори за красотата, създадена от хората. А, напротив – за красотата, когато човекът го няма, ще възстанови баланса в природата. Ние не искаме човекът да го няма. Искаме да остане човешкото у нас и градивните сили да възтържествуват“, каза арх. Пампорова.

По думите й, важно е да се търси спокойствието на народа и невлизането в нова предизборна вълна.

Милена Керанова – председател на ДСБ-Добрич, припомни, че преди две години протестиращите отново бяха в центъра на града. „Тогава наистина беше протест – срещу статуквото, срещу корупцията, мафията. Благодарение на изборите миналата година успяхме. Сега сме тук, за да заявим подкрепа и да заявим своята позиция. Защото всички, които във фейсбук, така модерния политически барометър в последно време, мрънкат, намират кусури, критики и грешки, правят това, може би, само за собствено успокоение. Докато ние винаги сме били открити, заставаме пред хората  и заявяваме открито своята позиция“.

 „България за втори път е изправена пред шанса да се ориентира в правилната посока – посоката на запад, не към Евразия, а към Европа. Втори шанс, защото преди 33 години нашите родители имаха този шанс, стояха по площадите, по палатките. Излязоха милиони в центъра на София, но тогава успяха да ги преборят. Този път отново сме тук, за да не позволим това да се повтори“, каза Преслав Нейчев – член на Изпълнителния съвет на „Да, България“ в Добрич. „Много от моите приятели, които днес щяха да дойдат, се оказа, че са на протеста във Варна и в София. Аз имах възможност да отида и на двата протеста. Въпреки това избрах да остана в Добрич, защото е важно да покажем, че и тук има будни хора, които имат за кауза България да поеме по правилния път“, каза още той.

„Днес защитавам правото на това правителство да продължи да работи, защото то започна да решава проблеми. Не ги решава с брадва. Решава ги стъпка по стъпка. То работи и в условията на трудна коалиция, но все пак работи“, заяви Боян Коларов. И добави, че „Не трябва да забравяме и очевидното – ако това правителство падне, следващото отново ще бъде служебно на президента Румен Радев. А аз няма как вече да имам доверие на президента и да очаквам, че един негов служебен кабинет ще донесе нещо добро. Затова настоящото правителство трябва да остане и, макар с малки стъпки, да продължи да променя нещата към по-добро", каза още Коларов. Той категорично не вижда заплаха в кабинета „Петков", а „основа за много по-добро бъдеще на България".   

c