Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Уникална изложба представя в Добрич илюстрации към творби на знаменития писател Станислав Лем

Регионална библиотека „Дора Габе” Добрич е домакин на пътуващата изложба с името „Бестиарият на Лем според Мроз”. Тя е посветена на годината на Станислав Лем (1921-2006) и 100-годишнината от рождението на знаменития полски писател. Изложбата се организира и предоставя от Полски институт – София.

Творчеството на Станислав Лем е световен феномен и разкрива могъществото на творящия разум, на неговите постижения, отговорности и безумия. Художникът Даниел Мроз придава най-съвършената графична форма на героите от произведенията на Лем. За повечето почитатели на писателя илюстрациите на Мроз и текстовете на Лем са се превърнали в едно неразделно цяло.

В 20 пана, изложбата „Бестиарият на Лем според Мроз” представя резултатите от сътрудничеството между тези двама големи творци. В този бестиарий са представени еманципирани машини, малко зловещи и в същото време гротескни, старателно нарисувани от майстора на четката Мроз и съчетани с описанията им, открити в романите и разказите на майстора на словото Лем.

Витрина с произведенията на Станислав Лем от фонда на библиотеката съпътства изложбата.

Експозицията с илюстрации на графика от Краков Даниел Мроз към творбите на Станислав Лем се намира в Централното фоайе на библиотеката и може да бъде разгледана от 21 юни до 14 юли 2022 г.

Сеймът на Република Полша обяви 2021 г. за Година на Лем. Изключително популярен сред своите сънародници, Станислав Лем е и един от най-известните полски писатели в света, преведен на 41 езика и издаван в милиони екземпляри. Литературният жанр, в който Станислав Лем постига най-големи успехи и който той прекрасно използва, прославя и издига до художествени висоти, е научнофантастичният роман.  Творчеството на Станислав Лем е световен феномен, с огромна сила на въздействие и роля във формирането на културата.

(Бестиарий - от лат. bestia звяр, животно, е средновековен литературен жанр, представлява сборник с алегорични разкази за животни и има поучителен характер)

c