Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Проект разкрива туристическите съкровища на областите Добрич и Констанца

По 10 български и 10 румънски екскурзоводи бяха обучени в рамките на проекта „Хършова - Добричка, Заедно по красивия път на устойчивото развитие чрез трансгранична култура”

Идва сезонът на отпуските. Искате да пътувате и да срещнете нови култури, да се запознаете с различни религии и  историческото им развитие по места, да опитате нова кухня и музика, да откриете богатството на етнографското изкуство и народни занаяти, да се отдадете на екстремни преживявания. Не е необходимо да избирате далечни и скъпи дестинации.

Всичко това можете да откриете съвсем близо – само след като прекосите границата. Достатъчно е да преодолеете разбития път между Генерал Тошево и ГКПП Кардам и километричните опашки пред граничния пункт.

Оказва се, че туристически съкровища има навсякъде около нас. Повечето добруджанци не познават културно-историческото богатство на региона. А съседна Румъния го обогатява с много обекти от религиозния, културно-етнически, кулинарен и екстремен туризъм.

Ако имате нужда от помощ, за да се ориентирате в богатството от туристически дестинации и маршрути на трансграничния район, можете да се доверите на  екскурзоводите. Такова обучение преминаха 10 души от област Добрич и 10 от област Констанца. Те бяха сертифицирани по време на  професионален тренинг на екскурзоводи, организиран по проект „Хършова - Добричка, Заедно по красивия път на устойчивото развитие чрез трансгранична култура” (ROBG-456). Финансиран е по третата покана за участие в програма ИНТЕРРЕГ V A Румъния-България  в рамките на приоритетна ос 2 „Зелен регион“. Целта на обучението бе да се популяризират туристическите маршрути, разработени по проекта. Обучението се проведе от 13-17 юни в Балчик. Белият град бе център на теоретичната част и отправна точка за организираните посещения на част от включените в туристическите маршрути обекти.

„Проектът започна през есента на 2018 г. и продължава вече четвърта година. И тъй като сме в края на проекта ние берем вече неговите плодове. Какви са тези продукти? На територията на община Добричка са изцяло реновирани две читалища, а в град Хършова беше ремонтиран Домът на културата. Проектът насърчава културните традиции, като популяризира събора Песни и танци от слънчева Добруджа, който се провежда за 53-и път от община Добричка. В Хършова се създава нов фестивал, наречен „Добруджа с елек и престилка“, каза Галина Митева, координатор на проекта.

Обучението продължи пет дни с общо 40 учебни часа – 16 от тях теоретични, а 24 учебни часа - практически занятия. Преподаватели бяха Красен Русев и Божанка Добрева Събева, преводач по проекта бе Алина Кулчиар.

Текето „Ак Язълъ баба“ в Оброчище – най-прочутата мюсюлманска и християнска светиня

Участниците се запознаха с разработените по проекта „Хършова - Добричка, Заедно по красивия път на устойчивото развитие чрез трансгранична култура” четири туристически маршрута, като неразделна част от туристическия продукт на региона: „Религиозна Добруджа“ (Religious Dobrudja), Културно-етнически маршрут (Cultur Ethnic), „Местна храна и музика“ (Local Food & Music), „Природно опознавателно и екстремно приключение“ (Nature exploring end Xtreme Adventure). При обучението беше акцентирано върху ефективните начини за популяризиране и включването им в програмата на туристите.

Медена къща „Михови“ в село Прилеп привлича туристи от цял свят

Участниците в обучението се включиха в пешеходна обиколка на град Балчик – посещение на Двореца и Ботаническата градина, Исторически музей, храм на Кибела, Етнографска къща и Исторически музей в Каварна, нос Калиакра, Фермата за охлюви в с. Бългалево. Друго практическо упражнение бе по маршрута от Текето в с. Оброчище, Медена къща в с. Прилеп, АЕМО „Старият Добрич“ и Фермерския пазар, Каралезката чешма и църквата в с. Победа. Обучаемите посетиха интересни обекти и в Румъния, сред които Тропеум Траяни, крепост Адамклиси, Йон Корвин манастир и пещерата на Св.Андрей, манастира Дервент, Историческия музей в Хършова.

Курсът се фокусира върху профила на туриста, интересуващ се от културен туризъм, тенденции в развитието на туризма, елементи на успешен туристически продукт, алгоритъм за създаване на местни продукти, практически упражнения за разработване на маршрути, средства за промоция и реклама.

АЕМО “Старият Добрич” съхранява духа, традициите и бита на добруджанци

„Когато разработвахме проекта беше констатирано, че както в  Добричка, така и в Хършова няма достатъчно туристи, ние разработихме стратегия за развитие на туризма и за привличане на повече туристи към територията. Стратегията беше разработена от консултанти – български и румънски. Тя беше подложена на публично обсъждане, откъдето дойдоха нови идеи. В крайна сметка стратегията е приета от общинските съвети на двете страни. Това означава политически ангажимент към нейното изпълнение. В стратегията бяха разработени четири трансгранични маршрута – религиозна Добруджа, Културно-етнически, който представя културата на етносите, живеещи на нашата обща територия, наречена Добруджа, третият е „Местна храна и музика“ и привлича интереса към кулинарните и културните традиции на региона. Четвъртият маршрут съчетава елементи от първите три, но освен това предлага и друг вид туризъм, а именно екстремни спортове.

Туристите ще могат да намерят тази информация в уеб сайт, който ще е триезичен – на български, английски и на румънски език. Разработени са на български, предстои и на румънски език да се разработят картите на маршрутите. Издадени са брошури с маршрутите, където може да се прочете информация за всеки обект, описан в маршрута. Всичко е съобразено с интересите на туристите и достъпа до информация за тези обекти. Силно се надяваме, че с всичко това ще привлечем туристическия интерес към региона. Както българските туристи в Румъния, така и румънските туристи в България, посещаващи Северна и Южна Добруджа ще получат достатъчно информация, така че да задоволят своя туристически интерес“, каза Галина Митева, координатор на проекта.

С дарения на местните е съграден храмът „Свети Архангел Михаил“ в с. Победа

„Като участник в проекта „Хършова - Добричка, Заедно по красивия път на устойчивото развитие чрез трансгранична култура” моята оценка за този проект е положителна. Тръгваме от тук с много информация  за това как се прави туризъм. Ще „крадем“ малко от опита на българските ни партньори относно продажбата на туристическите продукти, за да можем да ги прилагаме в нашия град. Ние също имаме много туристически обекти, които не се оценяват правилно“, сподели пред Про Нюз Добрич професор Николета Попеску – преподавател в гимназията в град Хършова.

Николета Попеску – преподавател в гимназията в град Хършова

„Освен теоретична част, имахме и практическа. Посещавахме различни туристически обекти, а нашите български колеги ни представяха по интерактивен начин всички туристически обекти“, добави тя. По думите й, най-ценното от семинара е съвместната работа и начина, по който бяха представени посещаваните туристически обекти с легендите и историите за тях. „Мисля, че ще бъде много интересно да направим съвместен проект Румъния-България с общи туристически маршрути“, каза още професор Попеску.

Каралезката чешма – възпята в творчеството на Певеца на Добруджа Йордан Йовков

По проекта се обучаваха 10 румънски и 10 български екскурзоводи, които да представят тези маршрути. Акцентът е към малките населени места и по-непознатите обекти. Защото те също са много интересни.

„Считаме, че резултатите от този проект са наистина значими и силно се надяваме, че новата програма INTERREG 6A ще продължи да насърчава сътрудничеството между двете нации – българската и румънската. Проектът ще бъде завършен през септември 2022 г. И за България, и за Румъния тази европейска помощ е от значение, за да бъдат насърчени тези интензивни политически, исторически и културни връзки“, сподели професор Николета Попеску преподава в гимназията в Хършова.  

„Туризмът е свободата на избора и новият тип турист не се съобразява с досегашните  стандарти. За него е важно да има информация, за да може да направи своя избор и точно това сме направили с проекта. Друг ефект от нашия проект е, че включихме непознати туристически атракции  мобилизирахме местните общности. Нациите се опознават по-добре, когато са изведени от руслото на масовия туризъм. И това постигаме с този проект“, каза Галина Митева.

Кметът на град Хършова Виорел Йонеску

Манастирът Йон Корвин е построен около пещера, в която живял Св. апостол Андрей

Семинарът завърши в церемония  за връчване на сертификати за екскурзовод. Тя се състоя в Хършова, на брега на Дунав, а гост на събитието бе кметът на града Виорел Йонеску.  

„Траяновият трофей“ – един от най-важните древни паметници в Румъния

Обучението създаде многобройни нови приятелства и прекрасни емоции от семинара и организираните туристически обиколки. Вечерите в хотел „Хелиос“ в Балчик, където бяха настанени участниците, бяха белязани от знака на партньорството, огласени с песни в изпълнение на част от новите румънски екскурзоводи и в ритъма на хората, поведени от българските им колеги.  

Защото, „траките и даките са братя, както и българите и румънците  Това е абсолютната истина и може да се докаже и генетично”, категоричен е преподавателят Красен Русев.

Манастир Дервент – известен с лечебните свойства на „Божия камък“

c