Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

На 21 юни празнуват скейтбордистите

На 21 юни се отбелязва Международният ден на скейтборда (Go Skateboarding Day). Празникът се чества от 2004 година насам, а инициатор е Международната асоциация на компаниите за скейтборд (IASC). Целта е да се популяризира този спорт и да се направи по-достъпен чрез събития, провеждани в големите градове по света.

Показателно е, че през 2006 година се проведоха над 350 събития в 32 държави. На следващата година IASC получи специално признание от американския Конгрес за работата си за популяризирането на скейтборда и насърчаването на младите хора да излязат навън и да практикуват спорта.

Първият скейтборд е направен през 30-е години на миналия век в Америка и е представлявал сърф, прикачен към 4 колелца. Тогава не е бил измислен полиуретанът (от който се правят колелцата в наши дни) и за това е бил много опасен поради лошо сцепление и е вдигал много шум. Когато е минавал по улиците, всички са се сърдели и полицията е имала проблеми. До 60-е години е било забранено да се кара скейтборд. След това отново е нашумял сред младите и е започнало масовото му производство.

Скейтбордът е и олимпийски спорт. Той влезе в програмата на Олимпийски игри за първи път в Токио 2020.  Това бе напълно нов спорт за големия форум, в който бяха раздадени общо четири комплекта медали.

c