Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Безплатни очни прегледи за болни от диабет ще се проведат в Балчик

Безплатни очни прегледи за членовете на "Българска Асоциация Диабет" ще се проведат в Балчик в мобилен кабинет, осигурен от Общината, съобщават от местната администрация. Той ще работи в близост до Туристическия и информационен център "Мелницата" на 27 юни /понеделник/.

Медицинските прегледи се организират от Асоциацията, в която членуват 12 000 болни лица. Тя има над 120 регионални сдружения в различни населени места на територията на страната и е единствената национално представена асоциация на хората в диабет в България. Основана е още през 1990 година от видни български ендокринолози, лекари и пациенти, под ръководството на проф. Н. Колебинов. Организацията се бори за подобряване на живота, лечението и профилактиката на диабетиците от цялата страна. За целта изисква от държавата да осигури необходимите условия за съвременно лечение и самоконтрол на диабета и системна профилактика на диабетните усложнения. Наред с това защитава правата на хората с това заболяване и се стреми да решава поставените от тях проблеми чрез компетентните държавни и здравни институции и учреждения.

По данни на асоциацията в България вече има около 600 000 хора с диабет. Още около 300 000 не знаят още за своята болест или са с преддиабет.

c