Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Ужасът от потопа в Добрич – осем години по-късно

Наводнението от 20 юни 2014-а: Водата влачеше коли и електроуреди, къщи рухваха, 62-годишният Сюлейман изгуби живота си

Преди осем години, на 20 юни 2014 г. Добрич осъмна в ужас. Над града се изсипаха 116 литра на квадратен метър, придошлите води на река Добричка бяха залели парка и ниските части на града. Природната стихия отне живота на 62-годишния Сюлейман Ифраим и остави десетки семейства в Добрич без домове. Мъжът загина в дома си на улица "Осъм" 44. Негови съседи разказаха, че след прекаран инсулт се е придвижвал трудно с бастун. В нощта на бедствието е бил сам.

Стотици автомобили бяха залети от вода и кал. Много отпадъци се носеха по дерето – стари фотьойли, печки, хладилници, стари вещи, с голяма сила водата ги влачеше към града. Имаше и риби в самото дере. В ниската част около Автогарата започна бързо да се вдига нивото, както и в района на Хуманитарна гимназия, защото водата не можеше да се поеме от канализацията. Шахтите се затлачваха от тиня, кал и листа. Над 50 метра бе разливът на водата по бул. „Русия“. На места тя стигаше до метър. В сутрешните часове приливната вълна заля и района на Хуманитарна гимназия. За броени часове хората загубиха имущество за хиляди левове. Месеци след това те чистиха домовете си от залялата ги с водата кал и мръсотия. На някои се наложи да съборят срутените си домове, за да започнат да ги строят наново от основи.

В Кризисния център в зала „Добротица“ бяха евакуирани над 100 души, не само от Добрич, но и от селата Опанец и Драганово. Част от тях нощуваха там няколко дни. Директорът на БЧК д-р Артюн Еринозов си спомня, че първата им задача била да стоплят хората, защото те били с мокри дрехи, да им дадат одеяла, чаршафи, да ги настанят. В един момент приетите в Кризисния лагер достигнали 70-80 души, сред тях и доста деца. Лагерът просъществувал около седмица.

Над 740 домакинства претърпяха щети в резултат на бедствието, над 2500 души са пострадалите. Десетки останаха без покрив, след като къщите им се срутиха или станаха опасни за обитаване. Стотици загубиха покъщнината си, документи. Бизнесът в Добрич претърпя щети за милиони.

Експертизата по делото показала, че не е имало такава огромна приливна вълна от язовирите, както първоначално се считаше. Според извършената хидротехническа експертиза, не е имало преграда при движението на водата в района на селата Опанец, Драганово и Богдан, както и на територията на Община Добрич. Проблемът е бил след Добрич, в района на с. Врачанци, където се е получило запушване. Експертизата категорично отхвърля версията, че наводнението е причинено от изпускането на язовири.

Осем години по-късно добричлии още не могат да се отърсят от преживения кошмар. Много от въпросите, които наводнението породи, все още нямат отговор. Живеещите в засегнатите райони продължават да се опасяват при всеки пороен дъжд. А животът им никога няма да е същият.

Снимки: Виолета Якова

c