Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Проектите – приключения на Кристо и Жан-Клод представя галерията в Добрич

„… Обичам да рисувам по същия начин, по които обичам да бъда в реалността. Рисуването всъщност поддържа проектите ни живи…  Картините имат своя независима стойност. Те са предмет на изкуството.“ /Кристо/

От 16 юни Художествена галерия – Добрич и „Американска фондация за България“ представят изложбата „Христо Явашев – почит към неговия живот и художествени проекти“ с 55 творби – цветни литографии и фотографии на световно известни проекти Кристо и Жан-Клод. Сред тях са „Чадърите“ в Япония и САЩ, „Опакованият Райхстаг“, „Плаващи кейове“, „Завеса през долината“ и други.

Рисунките и чертежите разкриват визията и първоначалния замисъл на авторите, размаха на тяхното въображение. Снимките от въздуха впечатляват с мащабите на „опакованите“ обекти – сгради, паметници, природни забележителности. Фотографиите са документално доказателство за реализацията на тези проекти, защото по настояване на Кристо и съпругата му те не остават за дълго – не повече от две седмици, след което не могат да се видят нито на открито, нито в галерия или музей, а „Желязната завеса“ в Париж просъществува едва няколко часа.

Кристо и Жан-Клод държат на творческата свобода и не приемат спонсорство. Продажбите на рисунките, скиците, лимитираните серии от цветни офсетови литографии и материалите от вече демонтираните предходни проекти са основни източници за финансирането на грандиозните начинания, достъпът до които е напълно свободен за посетители. Техният подход се изучава като пример за предприемачество и разкрепостеност на мисленето, независимост, дързост.

Творбите от колекцията на „Американска фондация за България“ дават възможност да проследим етапите в развитието на представените проекти, както и въздействието от тяхното реализиране. Въпреки своята ефимерност и нетрайност, те оставят ярки впечатления върху зрителите, някои от които изминали стотици километри, за да се докоснат до нещо толкова грандиозно, крехко и временно.

В колекцията липсват два от реализираните проекти на Кристо и Жан-Клод – Плаващите кейове в езерото Изео и Триумфалната арка.

На 23 юни и на 30 юни от 17:30 ч. в Художествена галерия – Добрич, дни за безплатен достъп в галерията, посетителите ще могат да видят „Мост към Кристо“ и „Арката. Мечти за напреднали“. Двата филма, посветени на тези проекти, ще бъдат излъчени с любезното съдействие на Българската национална телевизия и на автора на филмите - журналистката Евгения Атанасова.

„Проектите ни са приключение. Вълнуващи и безразсъдни. Ирационални и безполезни. Но ние обичаме да ги правим заради себе си. Ако някой ги хареса, това е само бонус. Разберете, работата не е в резултатите. Пътешествието е самата работа.“ /Кристо/

c