Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

През следващата учебна година – предучилищна и в училищата в Добрич

Реформата в задължителното предучилищно възпитание в община Добрич се отлага засега. Това означава, че за учебната 2022/2023 г. родителите ще имат възможност да запишат децата си за предучилищно образование и в детски градини, и в училища.

Както вече Про Нюз Добрич съобщи, на 18 май Административният съд в Добрич уважи жалбата на родители срещу заповед на кмета на Общината Йордан Йорданов. Със заповедта бе наредено задължителното предучилищно образование на територията на община Добрич да се осъществява само от детските градини от учебната 2022-2023 г. От Общината тогава не отговориха на запитването на медията дали администрацията ще обжалва съдебното решение, а родителите изпаднаха в неведение къде да записват децата си. Наша проверка установи, че решението на Административния съд относно заповедта на кмета е влязло в сила на 7 юни, т. е. не е обжалвано от Общината.

Съдът в Добрич реши в полза на майките срещу заповедта на кмета за предучилищната

Днес – 20 юни, кметът Йордан Йорданов обяви пред журналисти, че Общината няма да обжалва (или по-точно казано не е обжалвала) съдебното решение.

Въпрос с повишена трудност – ще има ли предучилищна в училищата в Добрич?

Кметът изтъкна, че съдът е коментирал в решението си не заповедта, а изискването в някои нормативни актове на закона да се направи публично обсъждане, каквото не е направено. „Някой от администрацията е допуснал такъв пропуск. Тази реформа беше обсъждана дълго време, тя щеше да даде спокойствие и възможност на училищата да си проведат едносменния режим. След много атаки срещу нас, след срещи с родителите, се оказа, че една част от обществото не е готова за този тип реформа. Рано или късно обаче тя ще се случи. Изговориха се и се изписаха много лъжи, затова решихме да направим крачка назад, като не обжалваме решението на съда и не издаваме друга заповед“, каза Йорданов и допълни:

„В срещи с родители ме помолиха да се отмени заповедта за една година. Разбираме, че надделява желанието на родителите да запишат децата си за предучилищно образование в училищата, но ние продължаваме да смятаме, че реформата трябва да се случи. На този етап обаче ще се съобразим с тяхното желание и няма да предприемем стъпки.“

Той изтъкна, че в много градове предучилищното възпитание е изцяло в детските градини, но явно при нас обществеността няма такава готовност да се мине на този вариант.

Това по думите му не означава, че Общината, РУО и други институции не би следвало да проверяват съответните групи в училищата за наличието на по-малки деца – под 4-годишна възраст (по закон предучилищното образование е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 4-годишна възраст на детето).

Зам.-кметът д-р Емилия Баева посочи, че идеята задължителното предучилищно образование  да се осъществява само в детските градини, намери още през 2020 г. своето място в Закона за предучилищно и училищно образование. Баева определи като неуместна и глупава конфронтацията, която казусът създаде между директорите на ДГ и училищата.

„Изготвили сме информационна карта, която ще бъде изпратена до всеки директор на детска градина и училище, за да може той сам да определи ще прави ли предучилищно образование, в колко групи, с какъв брой деца, на каква възраст и дали ги има условията, които се изискват за помещения, тоалетни и др.“, информира зам.-кметът.

„Всички реформи, които ние започнахме да правим в детските ясли и градини, срещаха отпор – за обединяване на ясли, закриване на яслени групи, обединяване на детски градини, закриване на групи и т.н. Нашата цел обаче е била такава: децата до 3 години да бъдат в ясли, от 3 до 7 години да са детски градини – там има създадени такива условия, и вече училището е институцията за деца от 1 клас“, заяви Баева.

Тя съобщи, че продължава подмяната на оградите в детските градини. През 2022 г. Общината е заделила от бюджета си 253 500 лева за високи огради на 4 градини, които все още нямат такива – това са ДГ с номера 17, 23, 25 и 27. 

c