Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Очакват добър сезон на Северното Черноморие, кръчмите са вдигнали цените с 6-12%

Летният туристически сезон край морето вече започна. Хотелите на Северното Черноморие посрещат туристи от Румъния, България, Германия, Великобритания, Полша, Чехия, както и от съседна Турция.

„Влязохме в сезона, но лошото време ни изигра неприятна шега. Колеги споделят, че има презаписани резервации за след седмица. Очакваме, че пълноценно вече сезонът ще започне от началото на следващата седмица“, коментира за Про Нюз Добрич Димитър Димитров, председател на браншовата регионална камара на ресторантьорите и хотелиерите.

Притесненията в бранша са, че от началото на месец юни има повишение с около 70 лева на цената на ел. енергията спрямо предходния месец, а цените на хранителните продукти галопират, на горивата също. „Въпреки това колегите казват, че към момента няма драстично повишение на цените в хотелите. Обираме резерви и правим всичко възможно, за да можем да стартираме нормално сезона. Надяваме се подкрепящите мерки да продължат, войната да приключи, но в момента всичко е в някаква хипотеза. Искаме да изкараме безаварийно сезона и да няма никакви форсмажорни обстоятелства. Спрямо предходната година, може би ще бъде сезонът малко по-добър. Дано да се оправдаят прогнозите ни“, посочи Димитров.

Цените на нощувките ще се вдигнат това лято, но по думите му в момента е трудно да се каже с колко. Димитров съветва туристите внимателно да следят, когато правят резервации, какво включва цената на престоя им – дали има включени чадъри и шезлонги например, какво е изхранването в комплекса, локацията и категорията на хотела също оказва влияние на цената на нощувката.

Цените на ресторантите в Каварна, Кранево и Балчик минимално са вдигнати нагоре, казва още Димитров. Повишението към момента най-общо е между 6 и 12% спрямо миналата година. „Разбира се, зависи от категорията на заведението. Как ще се формират цените по-нататък е трудно да се прогнозира – зависи от това дали ще се приеме актуализацията на бюджета, дали ще остане мярката 60/40, докога ще ни подпомагат с финансиране на част от цената на енергията. Има неизвестни, което кара бранша да бъде на щрек“, коментира Димитров. 

c