Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Доброволецът и харпунджия Димитър Франгов избра живота в Шабла вместо в Хюстън или София

На ГКПП-Дуранкулак вече е спокойно – на денонощие в страната ни влизат и от нея излизат едва по няколко бежанци от Украйна. Не бе така до скоро – десетки бяха автобусите на денонощие, с които бягащи от войната пристигаха в България. Те бяха посрещани от доброволци и имаха възможността да се подкрепят с храна и топли напитки. Един от тези доброволци е Димитър Франгов от Шабла. Роден в София, живял в Хюстън, САЩ, той избира със съпругата си и двете си деца да са край морето. За Про Нюз Добрич шабленецът разказа за доброволчеството, за увлечението си по подводния риболов и за отглеждането на био лешници, с което се занимава от седем години.

Димитър Франгов и негови приятели започват дейността си на ГКПП-Дуранкулак, обединени в групата „Шабла помага” във Фейсбук. Създават я със съпругата си на 13 март. „Вечерта седнахме и помислихме с жена ми как можем да бъдем полезни в създалата се ситуация – разказва той. – Идеята беше да съсредоточим хора от района и да се оказва помощ с малък мащаб. За щастие интересът се увеличи, когато бяха силните моменти получавахме дарения от хора от София, от цялата страна, от чужбина”. Франгов изказва благодарност към всички, помагащи в тази ситуация, на хилядите доброволци и дарители.

„Доброволчеството е явно някаква форма на лично удовлетворение – споделя шабленецът. – При всеки е строго индивидуално, но на мен специално ми дава някаква частична утеха, че успяваме да направим поне няколко човека щастливи. Или поне да отнемем част от стреса им, който със сигурност е несравним. Независимо в какви финансови обстоятелства се намират тези хора, те бягат от война. Дай Боже никога да не ни се налага да го преживеем”. Франгов разказва, че в началото е имало моменти, в които институциите са действали доста хаотично и смята, че без доброволчеството тогава обликът на страната ни в очите на украинските бежанци и на света е щял да бъде съвсем друг. След намаляване на потока на ГКПП-Дуранкулак доброволците от групата са насочили дейността си към част от хотелите в района, в които има настанени украинци, включват се когато има конкретни запитвания.

Франгов е завършил СУ „Свети Климент Охридски”, специалност „Връзки с обществеността и пиар”. Бил е редактор на вестник „Семеен адвокат”, който издавали с дядо му. За кратко е работил като журналист, както и като професионален пиар в частна фирма, но през повечето време е в частния сектор. Занимава се с различни бизнес проекти. „С променлив успех, разбира се. Но това, което съм учил и завършил, се оказва, че е нещо изключително приятно и ми се налага да го правя всеки ден – пиарът е част от нашия живот”, обяснява той.

През 1998 година шабленецът заминава с родителите си за САЩ, град Хюстън. Връща се непрекъснато, за да завърши образованието си – първо в Италианския лицей, после в СУ „Свети Климент Охридски”. През последните 12 години вече е на българска земя, решава да устрои живота си тук. В Шабла го води съпругата му, която е родена в Добрич, но има шабленски корени. „София е част от мен, тя е моят роден град – обяснява Франгов. – С всичките негативи, които могат да видят хората, за мен си остава най-хубавият град в Европа, ако не и в света. София е особена – с нейния обем спрямо останалата част от страната, жителите й са различни. На моменти може да изглежда негостоприемна, но за мен си е моят роден град и това никога няма да се промени”.

Ако мога да отлича един недостатък на София, това е, че не е на море, споделя Димитър Франгов.  Смята, че в предишния си живот е бил пряко свързан с морето, а може би и по-предишния, защото то винаги го е привличало. Дори посещавайки различни дестинации той, както и неговите родители, винаги са се водили от това да има море. Още като малък в София е посещавал кръжок, в който Сдружение „Млад моряк” е обучавало децата на различни морски дейности, най-вече в сферата на ветроходството. Бил е два-три пъти на лагер край Варненското езеро, където децата са правили практически упражнения с лодки, яхти, качвали са се на кораба „Калиакра”, участвали са в детски военноморски обучения. „Явно от тогава морето си ми е останало тръпка”, споделя Франгов. Освен това в тийнейджърските си години е посещавал с родителите си Камен бряг, Тюленово, които са останали в спомените му като едни далечни изключително красиви места.

Питаме шабленеца защо не е останал в САЩ. Той отговаря: „Защото се чувствам по-добре в България. Много хора напускат страната ни заради финансови или други неуредици. Но където и да отидеш в чужбина се появяват други проблеми, като носталгията, например. Свикнал си на други взаимоотношения между хората, друга култура, друга нация, друг език. Това са неща, които се преодоляват през първите месеци, но поне при мен имаше доста тежки моменти на носталгия”. 

Димитър Франгов се занимава с подводен риболов, той е председател на Морски клуб „Портус Кариа”. Идеята в Шабла да бъде създаден морски клуб за подводен риболов му дошла от факта, че в града имало няколко момчета харпунджии, които се състезавали за клубове от други градове. „Аз винаги съм бил рибар, но те ме запалиха по подводния риболов – разказва шабленецът . – Бях чувал за него, струваше ми се, че е нещо много енигматично, но и трудно и опасно. Но като влезеш в детайли и започнеш да го практикуваш можеш да го направиш безопасно сам за себе си като спазваш основни правила”. Първоначално практикуващите подводен риболов приемат скептично идеята му да бъде създаден клуб, който да защитава честта на Шабла. Но го подкрепят и така клубът е създаден през февруари 2013 година. „От тогава насам растем постоянно – споделя председателят на „Портус Кариа”. – Не пропускаме състезания – кръговете от Купа България, републикански първенства, приятелски турнири. Самите ние откакто е създаден клубът организираме кръг от Купа България. Нашето състезание стана за пример за организация и приятно настроение. Тази година ще е десетото му издание. Преди това момчетата също бяха организирали няколко състезания на местна почва, така че стъпихме на това, което те вече бяха провеждали”.

В момента Димитър Франгов се занимава с отглеждане на био лешници на площ от 100 декара в землището на Шабла. „Това е налудничаво начинание от моя гледна точка, защото никога не съм имал нищо общо със земеделието, като изключим, че съм помагал на дядовците ми по вилите”, споделя той. Допълва обаче, че жена му е много тясно свързана със земеделието и със земеделската техника. С доверието на нейното семейство успяват да обединят собствена земя и да отглеждат трайни насаждения.

Шабленецът обяснява, че био земеделието и много по-трудно, тъй като има много повече ръчни обработки. „Ние сме честни играчи, не пръскаме никакви отрови, не използваме  изкуствени торове, които са създадени по химически път. Осланяме се на природните дадености и на биологични торове. Използваме такива, които са синтезирани от животни и растения и не биха могли да натоварят природата допълнително”, казва Франгов. По думите му добивите са по-малки, защото при конвенционалното земеделие даден проблем можеш да го отстраниш, пръскайки растението. „Докато при био земеделието мероприятията са доста по-ангажиращи - като ръчен труд, дори и техническите мероприятия, които трябва да се съобразяват с някои природни закони”, обяснява Димитър Франгов.

c