Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Забележителна живописна изложба на чешкия художник Петр Хайдила гостува в Двореца край Балчик

Изложба живопис на чешкия художник Петр Хайдила бе открита в галерия "Тихото гнездо" на Двореца в Балчик. Гостуването на младия творец е в рамките на меморандума между Държавен културен институт "Културен център "Двореца" и чешката община Валашке Мезеричи за обмен на артисти.

Петр Хайдила не за първи път е в Двореца, той е участвал в пленер, организиран в културното средище. При откриването на своята изложба сподели, че много се радва да е на това място, сътворено от кралица Мария, която е била не само коронована особа, но и творец. „Както в градината, така и в Двореца се усеща творческият й дух. Радвам се, че мога да представя своите картини в лятната й резиденция, където тя е живяла и творила, за мен това е голяма чест“, подчерта Хайдила.

Творчеството на чешкия художник е отличено с награди за изкуство и е оценено от колекционери. Изложбата в Двореца Балчик е рядка селекция от малки като размер картини с природни сцени. Тя пренася всички любими теми на Хайдила от неговите големи картини и ги представя като съкровен подбор на главните източници на вдъхновение на художника. Перуники, пеперуди, пчелни кошери и разнообразни форми на растителния свят се съревновават с "истинските" със своята яркост, наситеност на цвета и майсторска форма.

Творчеството на Петр Хайдила е оценено от изкуствоведите за своята уникалност и нов подход към живописта. Изложбата в Културен център "Двореца" е много специална възможност за любителите и българските колекционери на изкуство. Само няколко от произведения му в подбраната изложба се предлагат за продажба.

Участието на Петр Хайдила в художествено-творческата програма на Двореца дава възможност на публиката да види най-доброто от чешката съвременна живопис. Изложбата ще остане до 29 юни в галерия "Тихото гнездо". През следващата година се очаква местни художници да гостуват с изложба във Валашке Мезеричи.

c