Водещи новини - дясно Каварна Общество

Традиции: Дарения, водосвет и танци на откриването на новия клуб за пенсионерите в община Каварна

На нов дом вече се радват пенсионерите от община Каварна. От днес те вече ще могат да творят, пеят и танцуват в напълно обновената сграда на бившия Общински детски комплекс. На 16 юни в 17 часа пред напълно обновения пенсионерски клуб „Радка Чаушева“ зазвучаха народни ритми, засия пъстротата на добруджанските народни носии, заискриха усмивките на хората.

По традиция, събитието бе съпътствано от тържествен водосвет. След ритуала по прерязване на лентата кметът Елена Балтаджиева поздрави всички присъстващи и подчерта, че пенсионерите от общината вече имат прекрасни условия за развитие на разнообразната си дейност, „изпълнена с всеотдайност и забележителна активност в обществения и културен живот на Каварна и населените места от общината.

“Завидни са вашите трудолюбие, отговорност и отдаденост към събития, свързани с историята на родния град, с празници и участия във фолклорни фестивали, с приобщаване на млади таланти във вашите самодейни форми. Вие, скъпи пенсионери, сте пример за младите, с натрупания от вас опит, който с любов предавате на поколенията след вас.“

Според утвърдена през годните традиция, г-жа Балтаджиева дари на клуба сервиз за хранене, получен преди много години като награда от нейната свекърва от ръководството на някогашния Завод за багери и товарачи в Каварна, както и личната си тъкана престилка. Кметът на Каварна дари също и 400 лева лични средства за дейността на клуба. Нейният съпруг Николай Балтаджиев дари на пенсионерите сумата от 700 лева за закупуване на телевизор. От Общинска администрация уточниха, че много хора от каварненско са се присъединили към дарителската традиция с мили жестове, за да може новата сграда на пенсионерския клуб да грее в прекрасната си нова премяна.

Председателката на Сдружение „Съюз на пенсионерите 2004 година“ Йорданка Денева благодари за дарените национални добруджански летни и зимни носии на Йовка Кирова и Калинка Радева. За картината „Калиакра“, закупена от пенсионерски клуб „Георги Сотиров“ и на Йовка Кирова. За дарените бродерии и платове за покривки – на Диян Ангелов. За ръчните плетива на една кука – на Желка Иванова,. За дарените гоблени – на Светла Георгиева, Добринка Драганова и Недялка Тодорова. За жеста от 200 лева за група „Добруджанка“ – на Никола Кръстев. И не на последно място – на община Каварна, която изцяло пое реновирането на сградата, за да могат пенсионерите да работят и се веселят в уютна обстановка. Празничното събитие беше белязано и от песни, хора и приятна почерпка.

източник: Пресцентър на Община Каварна

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.