Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Потомци от близо и далеч честваха 125 години читалище в село Спасово

125 години от създаването на Народно читалище „Отец Паисий – 1897“ в Спасово бяха чествани днес, съобщават от Община Генерал Тошево. Потомци от близо и далеч се събраха в селото, за да си спомнят за началото. Празникът беше уважен от кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров и зам. кмета Румен Мунтянов. На събитието присъстваха много дарители, спомоществователи, културни дейци и гости.

Ръководството на НЧ „Отец Паисий – 1897” зарадва присъстващите с богата празнична програма. В нея участваха децата от децата от детската градина и учениците от ОУ „Йордан Йовков” в село Спасово, Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица”-Добрич, и самодейците от читалището.

НЧ „Отец Паисий” е основано през далечната 1895 година от будни селяни от Спасово. Първоначално се казва „Лъча”, а в първото ръководство са включени Стоян Спиров, Иван Зурнаджиев, Петър Димчев, Янаки Акбобов и Ангел Делиспасов. Интересен факт е този, че през първите години читалището развива своята дейност в селската кръчма. Още от самото начало започва активна дейност. Една от проявите му е създаването на театрална трупа, а първата пиеса, представена на сцена в Спасово, е „Руска” от Иван Вазов. До 1900 година всички пиеси се играят в малката църква-параклис.

След основаването си през 1895 година читалището разполага с 20 тома литература, които са укрити от жителите на селото когато Южна Добруджа е заграбена от буржоазно-чукойска Румъния през 1913 година. Хората прибират книги, вестници и списания по домовете си, за да запазят българската книжнина за по-добри времена и за да не попаднат те в ръцете на румънската полиция и да бъдат изгорени.

След освобождението на Южна Добруджа на 22 януари 1941 година група ентусиазирани младежи-родолюбци полагат основите на НЧ „Отец Паисий”. Сред тях личат имената на Иван Гамолов, Курти Куртев, Иван Колев, Христо Инджиев, Стелка Спасова, Тодорка Зурнаджиева и др. По това време библиотеката вече разполага с над 105 тома литература. Днес тя е 19 177 тома.

През 1957 година започва строежът на новия читалищен дом, който е завършен на 21 февруари 1960 година. Той се използва и стопанисва от НЧ „Отец Паисий” вече 62 години.

c