Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Историческият музей „Карсиум“ в Хършова - пази предмети отпреди 6500 години

Музеят Карсиум – Хършова е бил открит в присъствието на Цар Карол I, Царица Елизабета и Царското семейство, на 1 май 1904 г. Разрушен през Първата световна война е открит на 29 май 1926 г. от Цар Фердинанд и Царица Мария на 29 май 1926 г. Бил е затворен през годините на режима на Чаушеску и отново отворен на 20 април 2006 г. от Цар Михай и Царица Ана.
Музеят пази археологически предмети с изключителна важност от неолитното селище Хършова: инструменти от кремък, вази, накити, представителни за цивилизацията на дунавската територия от преди 6500 години. Повечето са част от експозицията изложена в Париж и други градове на Франция, както и в Румъния през 1997-2000 г.
Освен тези открития от римската и римско-византийската крепост Карсиум, има и керамични вази, лампи, монети, както и от укреплението и средновековното селище, доказват изключителна цивилизация по тези земи през исторически период от около 7 хилядолетия. Музеят Карсиум в Хършова представлява в същото време изследователски център за неолитното селище и крепостта Карсиум, където участват специалисти и студенти от страната и чужбина. 

С най-представителните открития от Хършова и околностите, музеят илюстрира развитието на материалната и духовната цивилизация от дунавското пространство, от Неолита до началото на модерната епоха. Изложени са изключително ценни предмети, някои от които са представени на международни или национални изложения, типични за неолитните култури (Хамангия, Гумелница), култури от металната епоха, римската цивилизация, римско-византийската и средновековната цивилизации.

Римската крепост „Карсиум“ е изградена през I в. сл.. Хр. на мястото на селище на гети. В началото на II в. сл. Хр., при император Траян, укреплението е подсилено с каменна защитна линия. Писмените източници споменават Карсиум до VII в. под различни форми: Карсиум, Карсом, Карсо. Освен това, според тях, тук стационират римски военни единици, чиято мисия била да защитават брода за пресичане на Дунав. След VII в. платото подслонява средновековната крепост, изградена отново от византийците през X в., след което и от генуезците. През всички исторически епохи е функционирала пристанищна инсталация. Към Дунав и днес може да се види зид на крепостта, висок около 40 м.

Туристическият обект е включен в маршрут по проект „Хършова – Добричка, Заедно по красивия път на устойчивото развитие чрез трансгранична култура”

c