Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Смесен хор „Добрич“ при НЧ „Й. Йовков“ с отличие от фестивала „Подари ми море“

Смесен хор „Добрич“ при НЧ „Йордан Йовков – 1870“ е сред призьорите на Деветото издание на фестивала за шлагерна и стара градска песен „Подари ми море“, който се проведе в Крапец. Той е класиран на трето място в категория "Групи".

Диригент на хоровата формация е Николай Нейчев. От два месеца тя е редовен член на  Европейската хорова асоциация (European Choral Association) със седалище в Бон, Германия.

За поредна година музикалният форум с дъх на море събра състави от цялата страна, които вдъхновени от полетата на Добруджа и цъфналите розови градини на комплекс „Яница”, представиха емблематични шлагерни и стари градски песни. В конкурса взеха участие общо 39 вокални групи и индивидуални изпълнители.

Организатори са Общините Генерал Тошево и Шабла, НЧ „Светлина 1941” гр. Генерал Тошево, НЧ „Зора 1894” гр. Шабла и хотелски комплекс „Яница”, с. Крапец.

Целта на фестивала е да популяризира и съхранява традициите на българската шлагерна и стара градска песен, което допринася за създаване на приемственост между поколенията изпълнители. По регламент във фестивала участват само самодейни колективи, вокални групи, дуети и индивидуални изпълнители към народни читалища, организации и творчески клубове, без възрастови ограничения. Фестивалът има конкурсен характер и награден фонд. Изпълненията бяха оценени от тричленно жури с председател Живко Желев и членове: Бони Милчева и Теди Генев.

Снимка: Архив

c