Водещи новини - дясно Образование Общество Туризъм

Олимпиада по ментална аритметика за деца се проведе в курорта Албена

Ваканционно селище „Албена“ бе домакин на първата по рода си международна олимпиада по ментална аритметика за деца на възраст от 4 до 14 години. Проявата събра над 650 участника от няколко държави в зала „Перуника“. Малките математици премериха умения за бързо и правилно ментално смятане, както и в решаването на задачи на древното китайско сметало Абакус.

Участниците бяха разпределени в 13 различни категории според възрастта и нивото на напредналост, като в рамките на 18 минути трябваше да се справят с 360 аритметични задачи с малки и големи числа. Накрая 200 от тях получиха специални отличия за представянето си, а за шампиони бяха обявени общо 13 малчугани, най-малкият от които едва на 6 години. В почивките младите математици демонстрираха и артистичните си таланти с музика и танци.

„Доказано е, че менталната аритметика благоприятства цялостното развитие на детето. Ползите са свързани с подобряването на концентрацията и паметта, развитието на аналитичното и творческо мислене, увеличаването на скоростта на възприемане на информация, придобиване на самостоятелност и увереност“, коментираха организаторите на олимпиадата от Smarty Kids България.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.