Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Младежки лаборатории за иновативни идеи "Здравословен начин на живот за всички" обяви Мария Габриел

Българският еврокомисар Мария Габриел откри в Лил, Франция, Европейския спортен форум 2022. Двудневният форум е най-голямото събитие в ЕС за дискусии в областта на спорта. Мотото тази година е „Европейският спорт: справедлив, приобщаващ и устойчив“. По време на форума комисар Габриел постави началото на Младежки лаборатории за иновативни идеи в рамките на инициативата си "Здравословен начин на живот за всички".

"Младежките лаборатории за иновативни идеи "Здравословен начин на живот за всички" са силно послание в духа на Европейската година на младежта 2022 г. Искаме младите да бъдат иновативни, да споделят идеите си и обсъждат с връстници как заедно да насърчим спорта, физическата активност и здравословния начин на живот“, заяви Мария Габриел.

Липсата на физическа активност има отрицателни последици за здравето на хората и за обществото. Кампанията "Здравословен начин на живот за всички" (HealthyLifestyle4All), стартирана от комисар Габриел миналата година, ясно ни показва, че здравето, спортът, науката, храните и грижата за околната среда са взаимосвързани. Новата инициатива „Младежки лаборатории HealthyLifeStyle4All“ цели да насърчи младите хора към проучване на иновативни идеи за здравословен начин на живот за всички възрасти.

По време на дискусиите младите участници, номинирани от младежките организации в държавите членки, определиха две основни групи предизвикателства и идеи как да се справим с тях. Първата група включва факторите, влияещи върху психичното здраве, като например стрес, небалансирано хранене и ключовата роля на физическата активност и спорта. Втората група е свързана с достъпа до спорт и физическа активност за всички, включително най-уязвимите групи. Избраните най-добри идеи ще бъдат развити в цялостни предложения и ще бъдат представени по време на Европейската седмица на спорта през септември.

„Важно е не само вниманието към проблема, но и предприемането на конкретни действия от местно до европейско ниво. Спортните дейности са ключ към здравословен начин на живот и наша цел е да приобщим възможно най-много европейци към тази мисия. Очаквам с интерес иновативните идеи на младежките лаборатории изразени в конкретни предложения на Европейската седмица на спорта през септември.“, коментира още Мария Габриел.

c