Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Медена къща „Михови“ в село Прилеп привлича туристи от цял свят

Медена къща „Михови“ е разположена в китното добруджанско с. Прилеп. То се намира на 45 км северно от гр. Варна, на 30 км югоизточно от Добрич и едва на 15 км от курортен комплекс „Албена“.

Селото е уникално като ландшаф – планина разположена под Добруджанското плато.
Много красиво и спокойно място. Тук може да се опитат вълшебни пчелни продукти - ръчно приготвени медено – таханови бонбони, медено блокче, медена ракия , както и високоенергиен коктейл от мед, прашец и прясно изцеден цитрусов сок. Посетителите могат да видят и филмов материал за живота на пчелите и работата на пчелина, да се запознаят с интересни факти за пчеларството от древността до наши дни, за пчелите и техните неповторими правила, ред и организация, които са със стойността на библейски постулати. Могат да научат за лечебните и високи хранителни свойства на всички пчелни продукти – пчелен мед, прашец, прополис, пчелно млечице, търтеев хомогенат и восък.
В Медена къща „Михови“, може да се видят различни пчелни жилища – каменна пещера, дънери и хралупи, глинен кошер, използван в Египет и Израел и плетен кошер, типичен за нашите земи. Има и функциониращ пчелин с атрактивни пчелни жилища с различна форма.
Демонстрационният кошер със стъклени стени показва вътрекошерният живот на пчелите. Може да се види как пчелите работнички внасят прашец и нектар, вентилират и градят восъчни основи, както и мъжкото присъствие в кошера – търтеите. Функциониращият плетен кошер придава неповторима атмосфера на малкия пчелин в Медената къща. Слънчевата восъкотопилка събира слънчевите лъчи и превръща старите восъчни пити в пречистен „златен” восък.

Туристическият обект е включен в маршрута „Местна храна и музика“ по проект „Хършова - Добричка, Заедно по красивия път на устойчивото развитие чрез трансгранична култура”

c