Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Каралезката чешма - възпята в творчеството на Певеца на Добруджа Йордан Йовков

На територията на община Добричка могат да се видят 136 чешми. Характерен елемент от местната култура е сакралното отношение към водата. Чешмите в региона имат огромна значимост като част от бита и извор на легенди.
Най-известната от тези чешми е Каралезката чешма, която се намира в село Стефан Караджа. Името си е получила от най-близкото по онова време село Каралез (днешното с. Царевец).
Когато е била съградена, местността е представлявала естествен кръстопът на търговските пътища в региона.

Писателят Йордан Йовков допринася за нейното значение, като я описва в разказа "Песента на колелетата":

"И идеше му на ум тогава за Мурад бея от Сърнено, който беше направил прочутата Каралезка чешма. Каква чешма и на какво място! Деветнайсет каменни корита, отпред калдъръм, като двора на хан, три чучура, които бълболят и сипят студена и бистра като сълза вода. А наоколо е посърнало поле, суха и напукана земя, пек и горещина, като в пустиня. И идат стада, идат хора, вървят към чешмата и очите им горят от задуха и от жега. От едната и от другата страна на чешмата е бяло шосе и всеки, който мине по него, отива ли, или се връща, отбива се на чешмата да пие вода. И може би рядко някой ще го каже, но в душата на всекиго е благодарност към бога и
хвала към онзи, който беше направил тая чешма и чието име сякаш вечно шепнеха струите на трите чучура."

Туристическият обект е включен в маршрута „Природа, приключения и екстремни спортове“ по проект „Хършова – Добричка, Заедно по красивия път на устойчивото развитие чрез трансгранична култура”

c