Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Евробарометър: Европейците определят отбраната и енергийната автономност като ключови приоритети за 2022 г.

Според проучване на Евробарометър, публикувано днес, европейските граждани подкрепят в голяма степен общата политика за сигурност и отбрана и очакват ЕС постепенно да премахне зависимостта си от руски източници на енергия.

Днешното проучване потвърждава, че мнозинството от европейците (59 %) са доволни от действията на ЕС в отговор на руското нахлуване в Украйна и от реакцията на собственото им правителство (57 %). Хуманитарните операции получават най-голяма подкрепа (93 %), следвани от приветстването в ЕС на украинците, бягащи от войната (91 %).

Огромното мнозинство от гражданите на ЕС (81 %) подкрепят обща политика за отбрана и сигурност между държавите — членки на ЕС, като най-малко две трети от респондентите подкрепят това мнение във всяка държава.

Евробарометър показва и широка подкрепа за целите на RePowerEU. Според 87 % от респондентите ЕС трябва възможно най-скоро да намали зависимостта си от руски източници на енергия.

Предвид настоящата ситуация европейците считат отбраната и сигурността (34 %) и „превръщането на ЕС и неговите държави членки в по-автономни по отношение на енергийните доставки“ (26 %) като най-приоритетни през 2022 г. Справянето с икономическата ситуация (24 %), с околната среда и изменението на климата (22 %) и с безработицата (21 %) са следващите приоритети.

c