Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Въпрос с повишена трудност – ще има ли предучилищна в училищата в Добрич?

От Административния съд са изпратили уведомление до Община Добрич за това, че издадената от кмета Йордан Йорданов заповед като незаконна е отменена

Ще се осъществява ли предучилищно образование през следващата учебна година в училищата в Добрич или ще е само в детските градини? Оказва се, че това е въпрос, на който в момента все още никой не дава категоричен отговор. Майките, които желаят децата им да са в училище, се лутат и не знаят какво да правят. Едни изчакват да разберат дали ще бъдат сформирани групи в учебните заведения, други се отказват и записват малчуганите в детски градини. От Община Добрич мълчат – вече почти месец не могат да отговорят какво ще се случва в отговор на запитване на Про Нюз Добрич.

Припомняме, че заповед на кмета на Добрич Йордан Йорданов от 26 януари „взриви” родители в Добрич. Според нея от новата учебна 2022/ 2023 учебна година   задължителното предучилищно образование на територията на община град Добрич ще се осъществява само от детските градини. Майки възнегодуваха срещу заповедта и на среща с кмета и заместника му д-р Емилия Баева категорично заявиха, че не желаят децата им да се обучават в детските градини. Искането им да имат възможността те да са в предучилищна в училищата бе подкрепено в подписка от над 400 души. През февруари 15 майки внесоха в Административния съд в Добрич жалба срещу заповедта на кмета. Със свое решение от 18 май троен състав на съда се произнесе в полза на родителите. Решението на магистратите подлежеше на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Какво се случва към момента – обжалвала ли е Община Добрич решението на Административния съд пред Върховния и записват ли се деца в предучилищна в училищата се опита да разбере Про Нюз Добрич.

На 18 май медията ни изпрати запитване до Общината. В него зададохме следните въпроси: „Община град Добрич ще обжалва ли решението на Административен съд - Добрич, с което се отменя заповед №149/26.01.2022 г. на Кмета на община Добрич? В случай на обжалване, окончателното решение може да стане факт едва през септември. В тази връзка, ще има ли прием в предучилищните групи в училищата за новата 2022/2023 учебна година или родители и деца ще трябва да чакат това решение?” На 8 юни изпратихме същото запитване. Отговор до момента нямаме.

След като родителите скочиха срещу заповедта за предучилищните в Добрич, кметът реши да прави допитване

Проблемът е, че в момента повечето директори на училища в Добрич се оправдават с това, че чакат някаква заповед от кмета, с която да отмени предната си заповед , каза една от майките – Златина Колева. По думите й това няма как да стане, тъй като съдът е органът, който отменя заповедта. Тя обясни, че предучилищните групи в училищата са сформирани още през януари, когато са подадени заявленията от родителите. „Към днешна дата директорите казват, че няма как да записват, като се оправдават с това, че има изменение в закона и според заповедта на кмета няма да има подготвителни групи”, каза Колева. Така се е случило с нейното дете в СУ „Свети Климент Охридски”. Майката е  разговаряла лично и с директора на ОУ „Н. Й. Вапцаров”, който казал, че има сформирана група и чака нареждане. 

Добричлийката заяви, че по принцип иска детето й да посещава предучилищна група в СУ „Свети Климент Охридски”, но ще го изпрати и в друго училище където има група.Тя има информация, че в ОУ „Стефан Караджа” приемат заявления – както през януари, така и  сега. До колкото знае там също чакат. Една от майките имала отговор от там, че към момента няма финансиране от Общината.

Колева твърди, че директори на детски градини оказват натиск върху родителите, чиито деца са били досега в училище, но трябва да ги върнат в градините. „Лъжат системно. Казват им: „Вие ще загубите делото, кметът е ясно, че няма да ви остави. Запишете си децата в градините, защото няма да има места. Имаме информация, че в момента там се сформират четвърти групи с по 30 деца”. 

Колева разказа, че има родители, които са изпратили документите си за записване на децата им в предучилищна в училища по „Еконт”, но е било отказано да бъдат приети от директорите.

Майки от Добрич с жалба до президента и омбудсмана за предучилищните групи

„Записах детето си в детска градина, тъй като в нито едно от училищата не приемат деца – сподели майка на малчуган, пожелала да остане анонимна. – Директорите казват, че когато е издадена една заповед, дори и да има решение на съда, след това тя трябва да има писмена отмяна и това да се изпрати до всички директори”.  По думите на жената освен че от Общината няма писмено решение за отмяна на заповедта, изпратена до директорите, е спряно финансирането за предучилищните групи. Тя обясни: „Т. е. ако директор реши да записва деца ще бъде за сметка на училището. Директорите нищо не могат да направят, защото те са зависими от Общината и предпочитат да не си създават бъдещи проблеми”.

Майката сподели, че е взела решението да запише детето си на детска градина, тъй като работи като учител и в един момент може да остане без работа. Разказа, че детето й е било на предучилищна в училище, но сега, за нейно съжаление, се налага да го върне в детска градина.

Отказват да запишат детето ми на предучилищна в ОУ „Стефан Караджа”, тъй като нямало финансиране, сподели Юлия Атанасова. Обясни, че през миналата учебна година момчето й е посещавало подготвителната група в училището, в момента все още е там. „Още никъде не съм го записала, изчаквам – каза Атанасова. – Аз не желая да го запиша в детска градина. Доволна съм от училището, доволна съм от преподавателите, желая моето дете да продължи образованието си в ОУ „Стефан Караджа”.

Решението на Административния съд относно заповедта на кмета е влязло в сила на 7 юни, т. е. не е обжалвано от Общината, каза за Про Нюз Добрич адвокатът на 15-те майки Юрий Митев. Той обясни, че вчера от деловодството на съда е изпратено уведомление, което вероятно днес ще бъде връчено на кмета на Добрич, за това, че има решение, с което административният орган трябва да се съобрази, т. е. че издадената от него заповед като незаконна е отменена.

Съдът в Добрич реши в полза на майките срещу заповедта на кмета за предучилищната

Адвокатът сподели, че неофициално знае от родители, че от д-р Емилия Баева, а вероятно и от кмета, е разпоредено директорите на училища да отказват да приемат документи от родители с аргумент, че няма места, че няма условия. „Най-абсурдното е, че казвали, че кметът трябвало да си отмени заповедта и докато това не станело те не можели да направят нищо”, каза адвокатът. По думите му това е едно явно незачитане на административния акт, защото няма по-висш орган от съда и „как така директор няма да се съобрази със съдебно решение”. Посочи, че влезли в сила съдебни решения са задължителни за всички. Допълни, че който не ги изпълни носи отговорност.

Попитахме адвоката какво могат да направят родителите от тук нататък. Той отговори: „Аз смятам, че родителите, на които отказват да приемат документите на място, могат да ги подават по пощата, защото така ще ги приемат и ще ги входират. Ако направят отказ той трябва да е писмен и мотивиран. Директорите нямат такъв мотив. Ако твърдят, че няма желаещи ученици, нека да се групират 15-20 родители, които искат децата им да бъдат записани в някое от училищата. И да видим като има желаещи, капацитет и възможности как и на какво основание няма да бъдат записани. Имаме незаконна заповед – съдът го е казал, имаме наличие на училища, както и родители, които желаят децата им да бъдат на предучилищна група в това училище ”.

Юрий Митев коментира и отказа да директори да приемат документи, изпратени по „Еконт”. Обясни, че това също е нарушение. „Когато ти се връчва документ с поща, с обратна разписка и отказваш да го приемеш, това е отказ от изпълнение на задължение”, каза той. По думите му тези, които обучават децата ни – да бъдат граждани, да изпълняват обществения ред, да спазват законите, не само нарушават закона, но и дават лош пример за това как най-малкото той да бъде заобиколен.

Адвокатът попита - случващото се по отношение на предучилищното обучение в в Добрич не е ли пример как в момент, в който говорим, България е правова държава, че едно от условията да се получаваме средства от Европейския съюз е да даваме доказателства, че се спазва законът, в областен център се отказва да се спазва законът. „И ако има такова нареждане, то не е просто укоримо, а трябва да се носят и други отговорности. Не може някой от Общината да каже: „Какво ми пука какво са казали от съд, от тук и от там. Няма да го спазвате и точка”. За мен това не е извиване на ръце. Това е демонстрация как законът няма да бъде спазен. Тогава как ще искат от нас да си плащаме данъците, да спазваме общинските наредби?”

c