Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Изборът на зрелостниците от Добрич - повечето продължават образованието си у нас

Краят на приключението, наречено гимназия, настъпи за тазгодишните зрелостници. Випускът на 2022 г. премина през матурите, кандидат-студентските изпити и отпразнува завършването с балове. Сега настъпи моментът, в който абитуриентите трябва да направят първата сериозна крачка в живота си, а именно да станат самостоятелни.

В началото на този нов път за тях стои изборът къде и в каква насока да се развиват през следващите няколко години. Голяма част от зрелостниците в град Добрич вече са решили какво ще изучават, в кой университет и къде, докато други все още се колебаят.

След проведена анкета сред тазгодишните абитуриенти на Добрич се установи, че по-голямата част от тях желаят да завършат висшето си образование в България. Причината за това е мотивацията им да помогнат за развитието на страната.

„Искам да работя и да се развивам тук, защото смятам, че ние сме бъдещето.“, казва възпитаник на Езикова гимназия „Гео Милев“

„Избирам да уча в България, защото желая да остана в страната си.“, отбелязва друг абитуриент от училището.

„В България има бъдеще.“, заявява зрелостник от Професионална гимназия по туризъм “П. Яворов”.

„Искам да остана в родината си и да помагам на народа си!“, твърди ученик, завършил Средно училище “П. Р. Славейков”

Други причини, които задържат добричлии да учат в страната, са начинът на живот, нивото на образованието, по-ниските такси, близостта до семейството и приятелите, неувереността, че ще се справят в друга държава.

Най-предпочитаният град за бъдещите студенти е морската столица Варна. Младежите я намират за красива и с възможности за развитие. Освен това е близо до родния Добрич, пътува се удобно и по този начин ще са близо до семействата си.

„Имаме жилище там. Градът е много хубав като цяло. Близо е до родния ми град.“, казва абитуриент от Езиковата гимназия.

На второ място по предпочитания се нарежда София. Според зрелостниците столицата предлага големи възможности за развитие, успешна реализация в бъдеще, едни от най-престижните университети в страната и добра социална среда.

„Приемам София като “извор на знания”, понеже първо там се обмислят, решават и въвеждат дадени промени, свързани с учебната дейност.“, отбелязва възпитаник отново на Езиковата гимназия.

Младежите са направили своя избор на направление на база своите лични качества и интереси и преценявайки възможността за бъдещо развитие в изучаваната област. Категорично сред абитуриентите в града най-желаната специалност за изучаване във ВУЗ е медицината. Бъдещите студенти имат амбицията да се развиват като лекари, медицински сестри, фармацевти, кинезитерапевти, дентални специалисти, военни лекари и физиотерапевти.

„Искам да се насоча в тази област, поради възможността да помагам на хора!“, заявява възпитаник на Средно училище “П. Р. Славейков”.

„Избрах медицина, заради възможността да спасиш човешки живот.“, казва зрелостник на Езикова гимназия „Гео Милев“.

На следващото стъпало се нареждат специалностите в сферата на инженерството, компютърните науки и психологията. На по-заден план остават направленията право, логопедия, счетоводство и финанси, маркетинг и английска филология.

Сред най-желаните университети за бъдещите студенти от Добрич са Медицински университет – Варна, Медицински университет – София, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, Икономически университет – Варна, Технически университет – Варна, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. Зрелостниците са направили избора си за висше учебно заведение след проучване на нивото на образованието и базата в учреждението, допитване до роднини и приятели и ревюта за университета. Ето какво казват възпитаници на Езиковата гимназия:

„Искам да следвам фармация, а факултетът на МУ – Варна е на много добро ниво.“

„Желая да уча медицина и при предварителна проверка от различни източници, установих, че България може да ми даде много силна основа за развитие. Смятам, че МУ – София ще ми даде най-силна подготовка.“

„МУ – София предлага много добра както теоретична, така и практическа подготовка.“

„ВСУ и ВТУ имат добра репутация и иновативни програми за обучение.“

„МУ – Варна има уникална база и ниво на обучение.“, твърди, от своя страна, абитуриент от Средно училище “П. Р. Славейков”.

Младежите, които са решили да се развиват в други държави, са предпочели чужбина, заради по-елитните университети, по-качественото образование и по-големите възможности за реализация след завършването. Абитуриентите от ЕГ „Гео Милев“ твърдят следното:

„В Швеция образованието е по-добро. Jönköping University е от топ 100 в Европа.“

„Швеция е развита държава, хората се държат различно от българите, различен манталитет. Gothenburg University е елитен университет.“

„Айндховен е развит град, пълен със студенти и потенциал. TU Eindhoven е авторитетен университет с нюх за развитие и модернизация.“

„В Нидерландия има повече възможности за развитие и реализация.“

Въпреки желанието си да завършат висше образование в чужбина, бъдещите студенти не изключват възможността някой ден да се върнат да работят тук. Докато други, които желаят да се дипломират в България, предпочитат след това да се реализират в чужбина. Естествено трети са решили да се посветят изцяло на родната си страна, но повечето зрелостници смятат, че все още е рано да направят този избор.

„Решението ми по въпроса е в пряка зависимост с развитието на работната среда през следващите години.“

„Все още не мога да преценя, защото има куп фактори, задържащи ме в България, но, честно казано, развитието в чужбина за придобиване на специализация в областта на медицината е по-престижно.“

„Колкото повече млади хора остават да работят по специалностите си в България, толкова повече тя прогресира.“

Това твърдят зрелостниците от ЕГ „Гео Милев“.

Ирена Бакърджиева

Снимката е илюстративна

c