Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

14 юни – Световен ден на кръводаряването

Всяка година на 14 юни в страните по целия свят се отбелязва Световния ден на кръводарителя. Целта на инициативата е да повиши информираността на хората за необходимостта от безопасна кръв за спасяване живота на нуждаещите се и да се изрази дълбока благодарност към хората, които доброволно и безвъзмездно даряват кръв.

Инициативата 14 юни да бъде специален ден за честване на доброволното кръводаряване и за изразяване на благодарност към безвъзмездните кръводарители стартира през 2004 година.

На тази дата е роден Карл Ландщайнер - австро-американски патолог и серолог, носител на Нобелова награда за откриването на системата АBО кръвни групи. Към идеята на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международната федерация на организациите на доброволните кръводарители, Международната асоциация по трансфузионна хематология и Световната здравна организация, днес са съпричастни над 192 страни по света.

14 юни е ден, в който всички българи, ангажирани с каузата на безвъзмездното кръводаряване – кръводарители, организатори, симпатизанти, журналисти, трябва да почувстват положителното отношение и благодарност към проявените от тях съпричастност и милосърдие, да продължат активността си и да предадат усещането за благородната мисия на останалите членове на обществото.

През последното десетилетие природни бедствия  са причинили над 1 милион смъртни случая. Предизвиканите от човека въоръжени конфликти, големи производствени аварии, пътнотранспортни произшествия и други генерират значителни необходимост от животоспасяващо лечение. Преливането на кръв е основен компонент на спешната медицинска помощ.

c