Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

За по-експедитивен ТЕЛК и трудова заетост излязоха на протест в Добрич хора с увреждания

Хора с увреждания от област Добрич излязоха днес на протест пред Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Така те подкрепиха националния протест, който се провежда пред Министерството на здравеопазването. Недоволството им бе срещу решенията на ТЕЛК и НЕЛК. Исканията им са за достъп до лечение на хората с увреждания, комплексна и обективна медицинска експертиза, вземайки под внимание всички заболявания, скъсяване на сроковете за явяване на комисиите на ТЕЛК, свеждане до минимум сроковете за обжалване пред НЕЛК, уеднаквяване на работата на всички комисии.

Искаме да бъде направена промяна в приложенията на Наредбата за медицинска експертиза от юли 2021 година, каза организаторът на протеста в Добрич Саша Георгиева. Тя обясни, че хората с увреждания искат да се зачитат всичките им заболявания, оценката да е комплексна. Настояват когато болен се явява на ТЕЛК за първи път да не чака с месеци, дори година, а когато е за преосвидетелстване един месец преди изтичане на старото решение да има назначена дата, тъй като се подават къси срокове за изследвания. „Когато на един болен му е спряна пенсията той няма никакви други доходи”, посочи Георгиева.

Тя сподели, че в област Добрич от десетима, явили се на ТЕЛК, седмина обжалват решението пред НЕЛК. „Искаме да не ни прехвърлят като топка – ТЕЛК-НЕЛК-НЕЛК-ТЕЛК, а когато документите вече са стигнали НЕЛК да се вземе решение, няма смисъл да се връщат обратно. И когато се вземат решенията да бъдат уеднаквени изискванията – да има единна система”, каза Саша Георгиева. Обясни, че за едни и същи заболявания хората с увреждания получават едни проценти за нетрудоспособност в Добрич, други в София. 

Дойдох да подкрепя протеста, тъй като реформите в ТЕЛК са неизбежни, сподели Силвия Димитрова – председател на Сдружението на инвалидите в Тервел. Тя сподели, че хората с увреждания нямат реализация на пазара на труда. По думите й работодателите избират само свои хора. „НЕЛК трябва да отговори реално на проблемите на хората с увреждания, да ги оцени с подходящия процент”, категорична е тя.

Деспина Маринова -  председател на Общинската организация на инвалидите „Света Марина” в Балчик донесе на протеста лекарствата си. Тя обясни, че първоначално е била освидетелствана пожизнено, тя е с астма и е получила 54 процента. След промяна на нормативната уредба обаче новото ТЕЛК-решение й отрежда 40 процента. „Спорят тях аз не съм болна, нека да видят колко лекарства пия”, каза Маринова.

С протестиращите разговаря директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова. Тя посочи, че проблемът с кадрите в ТЕЛК е изключително голям. Обясни, че според Наредбата за медицинската експертиза лекар, който подготвя пациент за ТЕЛК, не може да работи в ТЕЛК. По думите й това скъсява опцията и възможността ТЕЛК да бъде окомплектован. „Колегите полагат огромни усилия. Всеки месец те освидетелстват или преосвидетелстват около 350-400 души”, обясни директорът на РЗИ. Хората с уврежданията връчиха на д-р Ангелова своите искания, а тя пое ангажимента да ги предостави на Министерството на здравеопазването.

c