Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Творби на Дебюси, Барток, Лист и Равел в концерт на пианистката Анжела Тошева в Добрич

Известната пианистка Анжела Тошева ще изнесе днес концерт в Огледална зала „Нели Божкова“ в Добрич от 18.30 часа. Входът е свободен.

Тошева е още едно име от националните и международни сцени, която ще представи пред добричката публика програмата си „Пътешествие с лодка“. С нея тя ще участва във фестивала „Софийски музикални седмици“ тази година. Програма включва предимно съвременна, рядко изпълнява музика. Така например Black letters (2019) на Паскал Дюсапен е премиера не само за Добрич, но и за страната.

Пианистката определя идеята на програмата си така: „Музикалният език на Равел и Дебюси за немалка част от широката публика все още минава за трудноразбираем, въпреки че произведенията им са създадени почти сто и двайсет години преди постмодерните пиеси на Дюсапен и Големинов. Несъмнено последните двама автори допринасят за авангардния дух в тази програма и изискват специално слушателско внимание.“

Анжела Тошева е изпълнител с разнопосочни интереси. След завършване на музикалното си образование се отдава на интензивна концертна дейност, изграждайки огромен репертоар, включващ клавирна музика от ранния барок до най-актуалната съвременност. Това може да бъде проследено и в звукозаписните й продукции за Concord records, Labor Records и нейната музикална къща Orange Factory, в които е включена музика от сонатите на Скарлати до концертните опуси на Ксенакис и Лигети, наред с Лазар Николов и други български композитори. Концертира и изнася майсторски класове в много страни по света, като същевременно се занимава както с организация на концерти и фестивали, между които ТрансАрт, Великденски фестивал, Сонограми, Американско-български фестивал в САЩ и други, така и с продуциране на книги и интерактивни приложения с музикална ориентация.

През 1991 г. защитава докторска степен по „Теория на интерпретацията в камерната музика”. Специализирала е в Унгария, Швейцария и Норвегия. Носител е на награди от конкурси в България, Италия, Португалия, Чехия и др. Осъществила е две големи турнета в Бразилия (1997 г.) и САЩ (1999 г.). През 1996 - 1997 г. води майсторски клас по клавирна интерпретация на камерна музика в град Бержерак, Южна Франция и в Университета в Сао Паоло.

Има издадени 3 компактдиска от американската компания „Concord“ с произведения на Лазар Николов, Васил Казанджиев, Павел Шимански и на Янис Ксенакис. През 1999 г. записва и албум с творби на Бела Барток с оркестъра на БНР. През 1997 г. й е присъдена наградата „Златно перо” за заслуги в областта на културата.

В чужбина има концерти в САЩ, Канада, Бразилия, Португалия, Ирландия, Норвегия, Франция, Италия, Русия, Турция.

Програмата на днешния концерт в Добрич включва произведения на Ференц Лист, Михаил Големинов, Бела Барток, Паскал Дюсапен, Морис Равел, Клод Дебюси.

c