Водещи новини - дясно Култура Общество

Празнуваме Деня на Светия Дух

Днес е Денят на Светия Дух. Празникът е подвижен, той е след Петдесетница, винаги в понеделник, това е 51-я ден след Великден. На този празник Православната църква почита едно от трите лица на Светата Троица. Светият Дух се изобразява в християнската традиция като гълъб.

Празникът поставя край на цикъла от Великденски празници и според народното поверие на този ден душите на мъртвите, които на Велики Четвъртък са пуснати, се прибират.

Светите отци казват, че Светият Дух не е създаден от Отца, не е сътворен, не е роден, но произлиза от Него. Тази Божествена тайна Православната църква не се решава да подложи на разсъждение, защото смята, че Господ открива на човека само толкова, колкото му е необходимо за неговото спасение и много тайни остават за нас зад непроницаема завеса.

Светият Дух обогатява човека с духовни дарове и плодове духовни, украсява човека и с многообразни добродетели, прави го дърво добро, плодоносно, създаващо добри плодове (Матея 7:17).

Плодовете на Духа, по думите на апостол Павел, са: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание. Все дарове, които човек трябва да носи в сърцето си.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.