Генерал Тошево Култура Общество

Паметна плоча на загинали във войните местни жители бе открита в Кардам

В село Кардам бе открита Паметна плоча на загиналите във войните за национално обединение и Втората световна война жители на селото и съседните му населени места, съобщиха от Община Ген. Тошево. На събитието присъстваха кметът на Общината Валентин Димитров, кметът на село Кардам Георги Събев, председателят на Общинския съвет Яна Бонева, областният управител Галин Господинов, роднини на загиналите и гости.

Идеята за паметната плоча е възникнала през 2020 година, а за поставянето й има взето решение на Общинския съвет. Съгласно Закона за военните паметници, проектът е одобрен от Областната комисия „Военни паметници“ и от Министерството на отбраната.

На паметната плоча са изписани имената на осем жители на селата Кардам, Огражден и Чернооково, загинали в Балканската, Междусъюзническата или Втората световна война. Това са: редник Йордан Петков, редник Велико Карастоянов, редник Киро Димитров, редник Герасим Костадинов, редник Димитър Иванов, редник Димо Христов, редник Костадин Костадинов (посмъртно произведен в звание подофицер) и ефрейтор Мартин Чумаченков.

Всички те бяха почетени с минута мълчание и поднасяне на цветя и венци пред плочата, в израз на благодарност пред техния подвиг и пред героизма им за това, че са отдали живота си за свободата и независимостта на страната. 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.