Водещи новини - дясно Култура Общество

Днес е големият християнски празник Петдесетница

Петдесетница или Ден на Света Троица е един от най-големите православни празници. Той прославя явяването на Светия Дух върху апостолите на 50-я ден след Великден. Винаги се отбелязва в неделя.

На Петдесетница се празнува рожденият ден на Христовата църква, защото тогава Исус Христос основава църквата си на земята чрез пращането на Светия Дух.

Празникът Шавуот, който се пада 7 седмици след Пасха, е един от трите най-важни религиозни празника за юдеите. Първоначално той отбелязва края на жътвата на ечемика, а по-късно – получаването на Тората на Синай, 50 дни след избавлението от Египет. Организират се големи празненства.

След Възкресението апостолите заедно със св. Богородица и десетки вярващи се намирали в постоянна молитва в Сионската горница. В неделята на Шавуот изведнъж се извила вихрушка и самият Свети Дух се явил пред вярващите във вид на огнени езици и ги дарил с божествени дарове.

Даровете на Духа са любов, радост, мир, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание. Под влиянието Му те започнали да прославят величието на Бога на най-различни езици, били просветлени и готови да тръгнат по света, за да проповядват християнството на други народи.

Поради вихрушката и шума много жители и посетители на Ерусалим се събрали около сградата. Тогава апостол Петър произнесъл първата християнска проповед, в която прославил величието на Иисус Христос и поканил присъстващите да се покаят. В този ден повече от три хиляди души приели християнската вяра и създали първата християнска общност.

На Петдесетница вечерната служба и утринното богослужение се съединяват (след света литургия се извършва вечерна). Четат се специални молитви и в храмовете се хвърля шума, символизираща вихъра на Светия Дух.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.