Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

В Деня на архивите: Изложба за скулптора Никола Богданов в Държавен архив - Добрич

9 юни е Международен ден на архивите. На свое годишно общо събрание в Квебек, Канада, през ноември 2007 г., членовете на Международния съвет на архивите вземат решение датата да бъде обявена за ден на архивите. Международният съвет е основан на същата дата през 1948 г. в Париж и главната му цел е да насочва вниманието на световната общественост върху значението на архивното наследство.

Мисията на архивите е да опазват паметта на нациите и отделните общества и да спомагат за формирането на тяхната идентичност. Архивите гарантират човешките права за достъп до официалната информация и знанието за собствената история. Те са част от културното наследство и източник на информация предавана от поколение на поколение.

По повод празника днес от 10.00 до 16.00 часа  в Държавен архив – Добрич, ще бъде представена документалната изложба „90 години от рождението на Никола Богданов“.

Никола Богданов е художник и скулптор. Роден е на 12 юли 1932 г. в Търговище. Завършва Националната художествена академия в София, специалност „Декоративно-монументална скулптура”. Носител е на орден „Кирил и Методий” – ІІІ, ІІ и І степен, за творческа и обществена дейност в областта на културата. Удостоен е със званието „Почетен гражданин на град Добрич” през 2002 г. Сред творбите му са бюст-паметник на В. Левски, открит на 25 септ. 1998 г. в Добрич, монументалната творба „Паметник на светите братя Кирил и Методий”, открит в Добрич през 2007 г., като дарява сумата за авторския си труд.

Никола Богданов е автор на над 300 скулптурни – кавалетни и монументални произведения. Неговите творби, стенописи, мозайки, керамични пана и скулптурни композиции оформят облика на Добрич, Каварна, селата Крушари, Дончево, Кайнарджа, екстериорите и интериорите на обществени сгради и училища в Добруджа. Има произведения в Националната галерия, Софийската градска галерия, в галериите в Добрич, Русе, Силистра, Разград, Балчик, Каварна, Шабла и др.

Той участва в над 50 национални изложби, като получава редица награди. Никола Богданов умира на 21 февр. 2013 г. в Добрич. През 2020 г. неговата съпруга Мими Богданова дарява на Държавен архив – Добрич личните му документи.

За поредна година Държавен архив – Добрич ще номинира „Читател на годината”. Грамота за „Читател на годината” за 2021 г. ще бъде връчена на Цветан Сашев – уредник в отдел „Нова и най-нова история“ при Регионален исторически музей – Добрич. Темата по която са проучвани архивни документи е свързана с  историята на град Добрич.

„Изказвам дълбока благодарност към всички дарители. Заедно с вас ще съхраним и предадем в бъдеще културно-историческата ни памет“, посочи Деляна Фудулова, началник-отдел на Държавен архив - Добрич.

c