Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Специалист: Реколтата от пшеница в област Добрич няма да е по-ниска от миналогодишната

„Ако няма суховей в края на месец юни и ако по време на жътвата не вали, добивите от пшеница в по-голямата част на Добруджа няма да са по-ниски от миналогодишните“, заяви селекционерът от Добруджанския земеделски институт – Ген. Тошево, проф. Иван Киряков. Миналата година в област Добрич средният добив бе много добър - 625 кг./дка.

Очаква се жътвата на ечемика да започне в края на юни, на пшеницата ще стартира на места в първите дни на юли, а масовата жътва - около 10 юли.

Според проф. Киряков високата себестойност на продукцията ще е проблемът за зърнопроизводителите тази година. В момента борсовата цена на културата е 450 евро/т.

„Сеитбата закъсня, имаше засети полета през ноември, но есента беше влажна. През зимата обаче нямаше сняг. Пшеницата изпита засушаване март-април, след това паднаха локални дъждове, които малко или много подпомогнаха развитието й. Имаше райони с по-голямо засушаване - в Крушарско, Тервелско. Като цяло обаче в областта пшениците са в много добро състояние. Няма болести и неприятели. Тези дъждове в момента за пшеницата вече са напълно достатъчни. Тя е в млечна зрялост, започва да налива и тази влага ще й е напълно достатъчна“, коментира проф. Киряков. 

c