Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Слънчогледът в област Добрич нападнат от мана, не се спазва сеитбооборотът

Състоянието на посевите слънчоглед е добро към днешна дата, особено след последните „златни“ както ги наричат стопаните дъждове. Те обезпечиха посевите с влага може би за седмици напред. Проблем обаче е маната по зърнената култура, заяви доц. Галин Георгиев, завеждащ отдела по селекция на слънчоглед в Добруджанския земеделски институт – Ген. Тошево.

„Както и преди две-три години, и тази се появи мана по слънчогледа, имаше оплаквания от доста земеделски производители. Между 15 и 20% достигна нападението на тази болест в отделни полета, има я навсякъде в страната. Това се дължи на неспазване на сеитбооборота при тази култура, който трябва да е минимум 4-5 години. Ако не се спазва такъв сеитбооборот, винаги ще има подобни проблеми и те ще се задълбочават. Някои производители може да получат 15 до 20% по-нисък добив“, коментира доц. Георгиев.

„На нашите демонстративни полета ние сеем слънчоглед, без да обеззаразяваме и едно семе и нямаме никакво нападение – аз не видях нито едно растение, болно от мана. Което значи, че когато се спазва сеитбооборотът, този проблем ще се реши. Почти никой обаче в България не го спазва. Този проблем се натрупва, има и други болести по тази култура и ако не се вземат мерки ще настъпи момент, когато реколтата ще се компрометира много сериозно. В страната вече навлязоха няколко раси от тази болест заради неспазване на сеитбооборота. Вече и фунгицидите, които се използват в момента, не действат срещу мана. Единственият начин за борба с нея е създаването на устойчиви сортове“, изтъкна селекционерът.

По думите му у нас навлиза и друга болест, вижте още в AgroDobrich

c