Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Хора с увреждания от Балчик се включват в протеста в Добрич

Хора с увреждания от Балчик ще се включат в протеста, който ще се проведе в Добрич на 13 юни пред сградата на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, научи Про Нюз Добрич от председателя на Общинската организация на инвалидите „Света Марина” в Белия град Деспина Маринова. Организацията е осигурила транспорт, който ще тръгне за Добрич в 9 часа. Маринова посочи, че все още има възможност желаещите да се включат в протеста да се запишат на транспорта, те трябва да посетят клуба.

Както вече информирахме протестът е срещу решенията на ТЕЛК и НЕЛК. Такива в същия ден и час ще има в цялата страна пред РЗИ в областните градове, а в София ще е пред Министерството на здравеопазването. Исканията на националния протест в защита на правата на хората с увреждания са за достъп до лечение, комплексна и обективна медицинска експертиза, вземайки под внимание всички заболявания, скъсяване на сроковете за явяване на комисиите на ТЕЛК, свеждане до минимум сроковете за обжалване пред НЕЛК, уеднаквяване на работата на всички комисии.

Проблемът е, че ни връщат по пет пъти най-малко, обясни Маринова. По думите й понякога от ТЕЛК се поставя срок, който е твърде кратък – например пет изследвания да се направят за пет дни. „Това ясно се прави с цел човек да се откаже”, смята председателят на „Света Марина”. Тя обясни, че първо трябва да се снабдиш с направление от личния лекар, после да си запишеш час при специалист, а той може да няма възможност да те приеме. Деспина Маринова каза още, че отношението на някои от членове на ТЕЛК към хората с увреждания е не просто не добро, а понякога направо грубо.

c