Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Зрелостниците от област Добрич 22-ри в страната по резултати от матурите

Зрелостниците от област Добрич са на 22-ро място в страната по резултати от Държавните зрелостни изпити /ДЗИ/. Това става ясно от информация, публикувана в сайта на Министерството на образованието и науката /МОН/.

Най-високи резултатите на матурите са постигнали дванадесетокласниците от София-град, следвани от тези в Смолян, Пловдив и Варна. По-зле от завършващите в област Добрич са се представили учениците от областите Търговище, Силистра, Хасково, Плевен, Шумен и Разград.

Данните сочат, че зрелостниците от област Добрич имат по-високи резултати на втория ДЗИ, там са постигнали средно 58.67 точки. На матурата по български език и литература имат средно 47.57 точки. И двата резултата се приравняват на оценка Добър.

Добър 4,05 е средната оценка на задължителния ДЗИ по български език и литература в страната, информират от МОН. Зрелостниците са получили средно 52,77 точки от общо 100. Усредненият резултат на втората задължителна матура по профилиращ предмет е 62 т. и отговаря на оценка добър 4,48. По-високият успех на втория изпит е очакван, като се има предвид, че на първата матура по БЕЛ се явяват всички завършили XII клас (в случая 43 011), а втората е по избор по профилиращ предмет и на нея отиват по-малко на брой и по-мотивирани зрелостници. На втория изпит по предмет от профилираната подготовка са се явили  24 322 младежи. Останалите са положили държавен изпит по професия. 

С най-висок среден брой точки са чуждите езици. Сред високите е и средният резултат на втората задължителна матура по математика - 69.19 точки. В другия край се нареждат природните науки, информационни технологии, география и икономика, предприемачество. Сравнително слаб е и средният резултат по изобразително изкуство, което се дължи по-скоро на нисък брой точки на затворените отговори, отколкото на практическата задача.

Няма зрелостник с 0 точки и на двата изпита, но няма и такъв със 100 точки на двата изпита. Максимален брой точки – 100, на някой от изпитите са постигнали 32 зрелостници. С две пълни шестици са 49 зрелостници, а с две отлични оценки - 1651 зрелостници. Две слаби оценки имат 941 зрелостници. Само девет зрелостници имат 0 точки.

c