Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Книга за преселниците от Нова Камена ще бъде представена по БНТ

Книгата „Старите българи – преселниците в Нова Камена” ще бъде представена на 12 юни, неделя, в предаването на Мира Добрева „От близо“ по БНТ. Гост ще бъде авторката на изследването Галя Грозданова-Радева, която е част от самодейната група на читалището. Тя е доктор по музикознание, преподавател и изследовател, съпруга на почетния гражданин на Тервел подполковник Ради Радев.

Уникалното изследване за наследството от съхранени традиции на преселниците в тервелското село Нова Камена представя резултатите от проведено теренно изследване на българските преселници от Северна Добруджа, живели до 1940 година в пределите на Румъния. Книгата се подготвя от 2019 година насам и излезе от печат броени дни след празника на българската просвета и култура 24 май.

Текстът представя историята, фолклорната музикална култура – обичаи, песни, музика, и културния живот в селото. Книгата съдържа богат песенен и снимков материал и е адресирана към широк кръг читатели – родолюбци, краеведи, любители на българската фолклорна музика и специалисти в областта на музикалното обучение и образование, етномузикологията, фолклористиката, културната антропология, етнологията и др. Местни краеведи са събирали песни, история, обичаи, но не и на национално научно ниво. Опирайки се на опорните точки от техните изследвания и разширявайки обхвата на теренните и научните проучвания, авторката достига до най- дълбоките извори за историята, традициите и фолклорното наследство на с. Нова Камена.

Книгата е разделена на 3 части. Първата представя историческия контекст, съдбата и живота на северодобруджанските българи преди преселването им в България. Втората част разказва за съхранените традиции на преселниците – обичаите, обредите, празниците и музиката, свързани с тях - песни и инструментални мелодии. Третата част разглежда художествената самодейност. Представя се работата на читалището, училището и други организации. Направен е обзор на художествените състави, групи и кръжоци. Разгледан е училищният живот като инкубатор за формиране на интерес, потребност и активно включване в цялостния живот на обществото. Съдържа снимков материал от лични архиви и от институции.

Първото представяне на изследването вече е факт. То бе по време на кръгла маса на тема „Архивното наследство на преселението“ в рамките на Събор на преселението, организиран от МИГ „Балчик-Генерал Тошево”, на 26, 27 и 28 май в с. Дъбовик, община Ген. Тошево. Предстои представянето и в Тервел през септември като съпътстваща проява на Добруджанския събор.

Специални благодарности Галя Грозданова- Радева отправя към всички, които са помогнали изследването да се реализира. Огромна подкрепа и от кмета на село Нова Камена Маринела Димитрова, която съвсем скоро си отиде от този свят. Книгата се издава и с финансовата подкрепа на Община Тервел.

За всички, които желаят да закупят книгата, могат да направят заявка на тел. 0889314399 или да посетят щанда на с. Нова Камена на Фестивала на бялата жътва на 18 юни в Тервел. Със средствата, реализирани от продажбата на изследването, ще бъде финансирано издаването на самостоятелно книжно тяло, съдържащо нотирания песенен материал, събран и систематизиран по време на проучването.

c