Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Четвъртокласниците от област Добрич по-добри по български език отколкото по математика

Четвъртокласниците от област Добрич са показали повече знания по български език и литература /БЕЛ/ отколкото по математика на Националното външно оценяване /НВО/. Информация в сайта на Министерството на образованието и науката /МОН/, показва, че завършилите четвърти клас от област Добрич се нареждат по резултати на 16-о място сред връстниците си в България и чужбина. По БЕЛ имат среден резултат 66.53 точки от 100, които се приравняват на оценка Много добър, а по математика – 50.80 точки или Добър. 

Над 53 000 деца от страната и чужбина се явиха на НВО, информират от МОН. По БЕЛ учениците са постигнали средно 70,46 точки. По математика средният резултат е по-скромен - 57,33 точки. Те се приравняват съответно на Много добър и Добър.

„Общият резултат е сравнително висок. Той потвърждава наблюденията от международните изследвания PIRLS и TIMMS, че българските четвъртокласници се справят над средното равнище в сравнение със своите връстници в други страни”, коментират от образователното министерство.

С максимален брой точки са оценени 1427 изпитни работи, а 6772 деца имат отлични оценки (над 5,50) и по двата предмета. Всеки втори четвъртокласник има отлична оценка поне по единия предмет. Трима ученици са с максимален брой точки – 100, едновременно и на двата изпита.

c