Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Църковният хор на Тервел  с голямата награда на песенен конкурс в Плевен

Църковният хор „Свети Георги” от Тервел спечели най-голямата награда на Националния фестивал на патриотичната песен „Отечество” в Плевен. Певческата надпревара се проведе на 4 юни в двора на Регионалния исторически музей в Плевен. Организатори са ПП „Нова зора” с председател Евгения Иванова, Сдружението на офицерите, сержантите и войниците от запаса и Съюзът на пенсионерите 2004. Проявата бе посветена на Деня на Ботев и падналите за свободата на България.

Това бе 11-то издание на фестивала. Участваха над 40 състава и индивидуални изпълнители от Плевен, общините Долна Митрополия, Гулянци, от Ловеч, вокални групи от Лесидрен, Дълбок дол, Созопол, Тервел и други населени места. Приветствие към организатори и участници поднесе областният управител на Плевен Иван Янчев, поздравителен адрес бе изпратен от временно изпълняващия длъжността кмет Милен Яков. Старт на събитието даде фанфарен оркестър на ИНУ „Христо Ботев“ – Плевен. В първата част на фестивала участват ученически и младежки вокални групи.

Изпълненията се оценяваха от 4-членно жури с председател Елена Недялкова – главен учител в Музикалното училище „Панайот Пипков“ в Плевен, Васил Милев – поет и председател на дружество „Евразия“ в Червен бряг, Валентин Недялков – главен учител и преподавател по кавал в Музикалното училище в Плевен и технически секретар. Бяха осигурени 17 купи и 30 медала за спечелилите призови места от фестивала.

Църковният хор на Тервел участва във фестивала за втори път. При първото си участие през 2019 г. изпълнителите завоюваха първото място сред хоровите състави. На тазгодишния конкурс формацията се яви с песните „От тука започва България“- музика Хачо Мисакян, текст Атнонин Горчев и „Рила и Пирин са тръгнали“- текст и музика Елка Недкова. Обработката за тригласен женски хор и на двете песни е дело на ръководителя на групата маестро Живко Колев. След приключване на състезателната част и дълго заседаване журито излъчи победителите. Най-голямата награда на конкурса - купа и грамота за званието „Лауреат“, бе присъдена на Църковен хор „Свети Георги“, Тервел. Хорът бе удостоен и със специална грамота за добро представяне от Сдружението на офицерите, сержантите и войниците от запаса. При получаване на наградата развълнувани певиците от Тервел спонтанно изпяха на сцената своеобразния добруджански химн „Мило ми е, мамо“. Последваха много снимки със знамето на Тервел и наградите.

Певиците от хор „Свети Георги” и техният ръководител изказват маестро Живко Колев изказват благодарност на общинското ръководство за финансовата подкрепа при осъществяване на участието.

c