Бизнес Водещи новини Общество

Шефът на НАЗ: Чакаме добра реколта, но производствените разходи са много високи

Пшеницата на зелено в момента е с цена около 700 лв./тон, посевите са в добро състояние, чака се добра реколта, но производствените разходи са два и половина пъти по-високи.

„Есенниците са в относително добро състояние. Дъждовете закъсняха, но без тях щеше да бъде зле, защото в цялата област Добрич имаше засушаване. Паднаха локални валежи – от 3 до 20 л/кв.м. Добре, че ги имаше, тези валежи бяха много важни и за пролетниците. Надявам се да няма бури и градушки, да бъде благосклонно времето, докато приберем зърното по складовете. Като цяло чакаме една добра реколта“, коментира за Про Нюз Добрич председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Костадинов.

По думите му няма опасност от недостиг на зърно. Жътвата на пшеницата в област Добрич се очаква да започне в първите дни на юли. „Много е важно какво ще е времето в края на юни, прогнозират се високи температури. В морските общини жътвата обикновено започва в началото на юли, седмица след това – и във вътрешността на областта“, каза Костадинов.

Според него добив не може да се прогнозира, докато не се ожъне. „Миналата година бе рекордна за производството на зърно в цялата страна. Мога само да кажа, че тази година добивите ще са малко под миналогодишните, но това ще бъде една добра реколта“, посочи агробизнесменът.

Каква ще бъде цената на пшеницата от нова реколта? Вижте още в AgroDobrich 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.