Водещи новини - дясно Култура Общество

Християните почитат Света Валерия

На 7 юни православната църква почита паметта на Света мъченица Валерия. Днес имен ден празнуват всички с името Валери и Валерия.

Христовите мъченици Кириакия, Калерия (или Валерия) и Мария произхождали от Кесария Палестинска. Обърнати в християнската вяра от един християнин, те се отвърнали от мерзките идолски жертви, пристъпили към Христа и се кръстили. След това се поселили в една колиба и пребивавали там в мълчание, молейки се на Бога да разпръсне измамата на идолослужението и Христовата вяра да възсияе над целия свят – и по този начин да се прекратят гоненията срещу християните.

Те живеели така в пост и молитви, докато не били оклеветени от идолослужителите пред управителя на тази страна, който започнал да ги принуждава да се отрекат от Христа и да се поклонят на идолите. Те в никакъв случай не искали да изпълнят това. Поради това били измъчвани безпощадно с най-жестоки изтезания и по време на тези мъчения предали душите си в Божиите ръце.

В същия ден се чества паметта на свети мъченик Теодот Анкирски, посечен с меч в 303 година, и на Римския папа Св. Маркел, посветил живота си на Христос.

Източник: Рravoslavenhram.com

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.