Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

ДФТА „Калинка Вълчева” от Тервел грабна голямата награда на национален конкурс

Детски фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева” от Тервел с ръководител Нели Денева спечели най-голямата награда на Националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват”. Седмото издание на надпреварата се проведе на 4 и 5 юни в Шумен.

Почти 800 деца и младежи (от 5 до 19-годишна възраст) от всички краища на България взеха участие в трите основни раздела на конкурса – „Музика“, „Надиграване“ и „Визуални изкуства“. Форумът се организира от СУ „Сава Доброплодни“, Шумен и Община Шумен. Съорганизатори са Училищното настоятелство при СУ „Сава Доброплодни” и Музейният комплекс „Панчо Владигеров”. Основните цели, които конкурсът си поставя, са да открива и насърчава талантливи деца и младежи от цялата страна, като предоставя сцена за изява на таланта им в областта на изкуството, да утвърждава у младите хора вкус към най-добрите образци на българската и световна култура, както и да стимулира творческото общуване между децата и младежите от България.

ДФТА „Калинка Вълчева” мери сили в раздел „Надиграване”. Той спечели най-голямото отличие на конкурса – наградата на кмета на Шумен.

В раздел „Надиграване” в залата на Народно читалище „Тодор Петков 1963“ се състезаваха 20 танцови състава от Шумен, Варна, Търговище, Разград, Белослав, Провадия и Тервел. Те демонстрираха своите танцови умения под вещия поглед на хореографите Красимир Савов (председател на журито), Борис Иванов (преподавател в СУ „Сава Доброплодни“, художествен ръководител на няколко танцови състава, с които печели множество награди) и Анета Мутафчиева – главен художествен ръководител на ансамблите „Мадара“ и „Звънче”.

c