Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Библиотеката в Добрич подреди витрина с творби на големия писател Орхан Памук

Витрина с книги на писателя Орхан Памук е експонирана в сектор „Книгозаемане“ в Регионална библиотека „Дора Габе“ в Добрич. Поводът е 7 юни – рождената дата на несравнимия майстор на словото. Днес се навършват 70 години от рождението му.

Орхан Памук е един от най-известните и обичани турски писатели, придобил международна популярност. Той е носител на Нобеловата награда за литература през 2006 година, има и множество други международни награди. Сред най-известните му творби са „Бялата крепост”, „Сняг”, „Името ми е Червен”, „Черна книга”, „Странност на ума”.

Орхан Памук е роден на 7 юни 1952 г. в Истанбул в семейство с добро обществено положение – баща му е директор на турския клон на IBM. Орхан Памук завършва Робърт колеж, по това време вече средно училище, след което учи архитектура в Истанбулския технически университет. През този период той започва да се занимава основно с писателска дейност. Завършва журналистика в Истанбулския университет през 1977, а от 1985 до 1988 посещава Колумбийския университет в Ню Йорк и Университета на Айова.

В романите си, представителни за късния постмодернизъм, Памук се опитва да съчетае традициите на европейската литература и османската изящна словесност. Подчертан е интересът му към османската култура, сблъсъкът и взаимодействията между „източно“ и „западно“ са основната тема в „Името ми е червен“ и „Бялата крепост“.

„Винаги съм твърдял, че в сърцето на романа лежи способността на човек да се сравнява с другите. Когато започнеш да се идентифицираш с някого, който е различен от теб, който дори е от съвсем друга култура от твоята, започваш да разбираш нещо. Разбирането е основата на толерантността. Винаги съм критичен към нетолерантността навсякъде по света, но не пиша за това. Наясно съм, че хората могат да четат това, което пиша, но да не се съгласяват с него. Виждам романите си като арена, на която много различни гледни точки – културни, социални и политически, - се размесват. Никой не знае за другите култури достатъчно.“ Орхан Памук

c