Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Кметът на Шабла се притеснява от увеличение на престъпността след преобразуването на РУ на МВР в Участък

Разочарован съм от подобно решение – така кметът на Шабла Мариян Жечев коментира решението Районното управление /РУ/ на МВР в Шабла да бъде преобразувано в Участък-Шабла към РУ в Каварна. Той посочи, че решението е взето въпреки доводите, които са изпратили до министъра на вътрешните работи и областния управител.

Кметът сподели, че се притеснява от намаляване на полицейското присъствие в района и от там – и от увеличаване на престъпността. Градоначалникът каза, че статистиката за миналата година показва, че единствената община в област Добрич, в която има увеличение на криминалните деяния като проценти, е Шабла. „Предвид и това, че говорим за общината като перспективен туристически район, за сериозно присъствие на хора през летния период, мисля, че това ще се отрази неблагоприятно за реда и сигурността на гражданите”, посочи Жечев.

По думите на кмета на Шабла не може да се каже, че има сериозни настроения сред жителите на общината във връзка с преобразуването на РУ в Участък, както в други градове в страната. „Но като цяло се натрупват неща, които по-скоро са негативни за Общината – дебатът за каварненския съд, който обслужва и Шабла, закриваме районно управление, районен съд. Политиците на централно ниво говорят за закриване на общини. Това са сигнали за малки и крайни общини като нашата”.

По думите на кмета зад услугите, които се закриват, стоят и хора и това неминуемо ще доведе до намаляване на интереса към такива професии в района. „Какво казваме на младите хора – не ставайте юристи, не ставайте полицаи. Не учете във висшите заведения от такъв характер, защото вие няма да имате реализация в Шабла. Или другото – няма да се прибирате в Шабла, останете там, където завършвате – във Варна, София, Харвард”, каза Мариян Жечев. По думите му това се случва в район, който се обезлюдява най-много с Видин. „Друг е въпросът ако не искаме да вземем първенството на област Видин”, допълни градоначалникът.

c