Водещи новини Добрич Общество

Къде са днес „бракуваните“ паметници на социализма в Добрич

На 28 май 1991 г. “Временен изпълнителен комитет на Общински народен съвет” – Добрич  взема решение за преместване на паметниците от времето на социализма. По информацията от Регионален исторически музей – Добрич скулптурите се съхраняват на територията на Гробищният парк в Добрич, две са на една от алеите, а седем в склад.

Бюстът на маршал Толбухин се съхранява в РИМ Добрич – в сградата на дом-паметник “Йордан Йовков”.

В Гробищния парк са паметниците на Киро Стефанов, Борис Стефанов, Георги Кроснев, Димитър Дончев – Доктора, Добри Атанасов – Орлов ( неговите паметници са два – един е бил в  градския парк, а другия във фабрика “Орлов”), Велико Маринов, Петър Сарийски, Донка Христова, Димитър Ганев.

Паметника на Донка Христова е с неизвестно местоположение.

Бронзовият бюст-паметник на маршал Фьодор Толбухин, чието име градът носи в продължение на 41 години,  е монтиран през 1959 г. в градинката до залата с органа. Негов автор е скулпторът Иван Димов. След решението на Временния изпълком през 1991 г. той е прибран временно от Историческия музей, за да бъде спасен от изхвърляне. И така до днес. Вече 20 години.

Според историци добре е да се обсъди идея къде могат да бъдат изложени тези паметници, защото това е история и е глупаво след всяка политическа промяна да рушим  знаците на паметта. Дано се намери свободомислещ човек с власт да стори това, споделят хора, които милеят за историята на града .

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.