Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Историческият музей в Каварна поднови подводните археологически проучвания

Амбицията на директора му е създаване на изнесена подводна експозиция

Историческият музей в Каварна планира и тази година да проведе подводни археологически проучвания. Прекратени през 2004 г. те са били подновени през 2021 г.

„През миналата година подновихме подводните археологически проучвания, които бяха прекратени през 2004 г. Тогава ръководител беше Асен Салкин, а аз заместник-ръководител. В залива Каварна установихме потънала сграда, която свързвахме с трансгресивни потъвания на брега, които описва румънският археолог Бану. И се оказва, че тази сграда не е потънала бързо и бедствено. Просто постепенно е била напусната и изоставена. Още тогава намерихме един огромен разпределител на вода, който е описан. Миналата година го преоткрихме“, сподели пред Про Нюз Добрич директорът на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев.

„С Найден Прахов, който е ръководител на Центъра за подводна археология, възстановихме проучванията в залива като разширихме и акваторията на изследване, търсейки един античен потънал вълнолом, описан от Горанка Тончева, която е родоначалник на подводната археология“, допълва той.

През изминалата година успели да локализират нови части от сградата, нови архитектурни орнаменти, които са зачистени, заснети, взети са размерите, включени са в доклада за археологическото проучване.

„Надяваме се тази година да подновим и разширим периметъра на търсене, като локализираме какъв точно е бил видът на сградата. Моята надежда е в бъдеще да направим една изнесена подводна експозиция“, каза Георгиев.

Потъванията са от 3 век, но все още не може със сигурност да се посочи  датировката на сградата. Това ще бъде доказано с намерения керамичен материал. Вълноломът вероятно е по-ранен. По времето на Горанка Тончева той само е заснет и описан на някаква карта. При проучванията миналата година обаче не е открит. Затова ще се наложи да се разшири търсенето.  

Районът на проучването обхваща също Шабла и Дуранкулак, но ще се акцентира на Каварна. Там вече са откривани ценни находки. Пред Калиакра при подводни проучвания през 1972 г. е открит полиметален слитък, който е бил монетно средство за размяна. Той е предизвикал голям интерес и дори е направен филм от Дори от Discovery Channel, които били много впечатлени от находката.

c