Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Хотелиерите кандидатстват за последно за средства за настанени бежанци

В 16.30 часа днес изтича срокът за кандидатстване за месец май по Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в Република България вследствие на военните действия в Украйна, припомнят от Министерството на туризма.

Министерство на туризма напомня, че това е последното кандидатстване по Програмата за периода 24 февруари – 31 май. В случай, че лице не е кандидатствало в определените срокове по първи или втори отчетен период, може да го направи и днесг.

От министерството напомнят, че по тази програма украинските бежанци, обхванати от временната закрила, въведена в действие от ЕС и предоставена в Република България по Закона за убежището и бежанците, имат право на хуманитарна помощ за настаняване и изхранване в места, вписани в Националния туристически регистър или в създадения за целите на изпълнението на програмата Регистър за места за подслон, в общ размер на 43,60 лв. с ДДС на един човек. Сумата е за нощувка и храноден (закуска, обяд и вечеря), в т.ч. туристически данък и транспортиране, когато е извършено. Разходите за ДДС са за сметка на Програмата.

c