Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Талантливи деца 15 години следват мечтите си във Вокална формация „Тервел”

15 години от създаването си отбелязва Вокална формация „Тервел” от едноименния град. Неин ръководител е Маестро Живко Колев. Той завършва през 1988 г. СУ „Климент Охридски“ в Добрич със специалност „Организатор на музикално-просветна дейност“, специален предмет „Гайда“. През 2012 г. се дипломира като магистър в ШУ „Еп. Константин Преславски“ със специалност „Педагогика на обучението по музика в детската градина и училището“. Последва допълнителна професионална квалификация в ДИПКО- Варна с V и IV квалификационни степени. През годините е посещавал редица квалификационни курсове за повишаване на педагогическата квалификация.

Трудовата биография на Живко Колев започва като преподавател в школа по гайда в с. Коларци и с. Нова Камена, община Тервел. Дълги години е собственик на фирма за фотографски услуги и видеозаснемане. Паралелно с това води коледарска група в НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ в Тервел. През 1997 г. е назначен като музикален ръководител в читалището, където освен ръководител на Вокална студия Тервел, обучава ученици по гайда, започва обучение и по пиано. От 2010 г. е учител по музика в СУ „Йордан Йовков“. През 2011 г. поема диригентството на Църковен хор „Св. Георги“. От 2014 г. Вокална студия Тервел става част от семейството на ЦПЛР „Малкият принц“. От малък баща му го „запалва“ по отглеждането на пчели. Тази дейност не е преустановявал повече от 40 години. През периода 2002-2004 г. дори води курсове за начинаещи пчелари, организирани от читалището в Тервел, от ПГТО „Дочо Михайлов“ и от Община Дулово.

Вокална студия Тервел е създадена през 2007 г. след участие в общински проект „Училището и читалището - съвременна образователна среда“. Църковният хор започва работа през февруари 2011 г., месеци преди освещаването на новия храм в града. Първи диригент на хора е Стефка Димитрова, а Живко Колев поема диригентството от нея.

Маестро Колев, ръководената от Вас Вокална студия „Тервел” навършва 15 години от създаването си. Какво Ви накара да поставите началото й? Не е ли предизвикателство да потърсите таланта сред децата в сравнително малък град, какъвто е Тервел?

Роден и израснал съм в Тервел. Докато бяхме деца и ученици, всички участвахме в много клубове и кръжоци. Аз самият от малък започнах да свиря в школата по гайда към Пионерския дом, а в 7 клас ме приеха в оркестъра за народна музика при фолклорния ансамбъл в читалището. В училище, в читалището имаше също народен хор, хор за школувано пеене, вокална група. Работиха школи по пиано, по гъдулка, тамбура, кавал, гайда - освен в Тервел, и в съседните села Безмер и Нова Камена. След отбиване на военната ми служба и прибирането ми в Тервел в града бе останала да работи само вокална група с ръководител Стефка Димитрова. След нейното заминаване в Добрич съвсем за кратко работата продължи Гълъбина Стоянова. В училище часовете по музика се водеха от колега, който не е с тази специалност, нямаше интерес към развитието на музикалните форми за работа с децата. В един момент реших, че трябва да направя нещо, за да  се опитам да възстановя традицията на музикалните формации в града. Предпочетох това да бъде вокална група, за да предизвикам първоначален интерес у децата. Както всички знаем, пеенето е любимо занимание на малките. Първите ми ученици бяха 2 деца от детската градина и  10 момичета от училище. След първата ни изява на сцена желаещите изведнъж станаха много. През 2009 г., освен с малки гайдари, започнах обучение и по пиано, а от 2014 г. разширих дейността на формацията и с инструментален състав – китари, ударни, синтезатор.

Как бе поставено началото на Вокална студия „Тервел”? Срещнахте ли подкрепа от обществеността, от Община Тервел и други институции?

Началото е през месец април 2007 г. Тогава получихме одобрение на проекта, който бяхме подали от името на НЧ „Димитър Дончев-Доктора“ в общинската програма „Училището и читалището - съвременна образователна среда“. В този смисъл може да се каже, че още самото стартиране е с подкрепата на Община Тервел и на читалището. До днес Община Тервел не се е спирала да ни подкрепя и финансово, и при всяка нужда от помощ. Подкрепа срещаме и от екипа на ЦПЛР „Малкият принц“ и от СУ „Йордан Йовков“. Разбира се, най-голяма подкрепа са родителите на децата и публиката, която посещава нашите концерти.

Колко деца са преминали през тези 15 години през ВС „Тервел”? Каква бе изявата им, в какви прояви са участвали? Разкажете за по-големите успехи на Вашите възпитаници през годините, с които се гордеете? Има ли деца, посещавали ВС „Тервел”, на които песента и въобще – музиката, стана част от живота им?

Равносметката ми сочи, че повече от 250 момичета и момчета са участвали във формацията. В нашата работа сериозен проблем е текучеството на участниците. Едни и същи деца участват едновременно в няколко извънкласни форми. В един момент една от всички форми надделява. Случвало се е да се разделя с много добри изпълнители, само защото са предпочели друго занимание, или пък са решили да продължат образованието си в друг град. Неприятно е, защото си вложил много енергия, време и любов, за да започнеш от нулата с едно дете, за да постигне някакво ниво. Традиционна практика в нашия град е всички формации да представяме годишни продукции. Едва ли някой извън Тервел може да си представи, че всички концерти – и моите, и на колегите ми, са като за големите сцени - със специален декор, с ефектно осветление, при тях и със специално облекло, в голямата зрителна зала, а не в камерен формат в залата на някое заведение. В нашата формация, например, вече повече от 5 години половината от песните, които изпълняват певиците, са със съпровод на живо от музикантите във формацията. Не мога да кажа, че сме стигнали нивото на учениците от музикалните училища, но за град като нашия това е голямо постижение. Затова се гордея с постиженията на всички.  Има, разбира се, участници, които са се явявали на големи песенни фестивали – „Трикси“ в Балчик, „Звездици за Лора“ в Свищов, едно от момичетата достигна до първото място на националния фестивал „Пуст всегда будет солнце“, конкурса Тутракан - това са най- големите сцени. За мен като ръководител не е важно участието в конкурси, защото са деца от дълбоката провинция и съм бил свидетел как се потъпква самочувствието им от журиращите, само защото не са чували името на града, от който идваш. Ако някой реши, че е готов за голямата битка, го подкрепям. Винаги казвам на участниците, че е важно да изпълняват песните със сърце, тогава няма начин публиката да не усети качествата ти и да те оцени. Освен в годишните продукции, няма училищен или общински празник, който да се проведе без наше участие.

По отношение на професионалния път с музика - да, имам възпитаници, за които музиката е неизменна част от живота им като професионални ученици. Иначе, още докато са в гимназия, някои от тях работят като аниматори в туристическите комплекси. Заниманията във вокалната студия им носят само дивиденти в работата.

Важно ли е за Вас едно дете да има певчески талант, за да стане част от ВС „Тервел”? На кои качества у децата най-много държите?

По принцип не връщам никого от залата. Разбира се, че е важно детето да има музикални наклонности, но понякога става така, че детето е дошло да пее, а в последствие да премине към изучаването на инструмент. Ако няма качества, то само осъзнава това и се отказва. Иначе, за всяко нещо е важно постоянството и дисциплината. В противен случай нищо не се постига.

Вие сте ръководител и на Църковния хор към Храм „Свети Вмчк Георги победоносец”. Разкажете за създаването на хора, за неговите изяви?

Идеята за основаването на Църковния хор е свързана с освещаването на новопостроения църковен храм в града на 6 май 2011 година. Съставът е камерен, женски, непрофесионален, в него участват служители в общинска администрация, учители, читалищни деятели. В началото приех всичко на шега. Наистина нямах представа с какво се захващам. Сега осъзнавам колко бързо лети времето и как неусетно изминаха вече 11 години. За разлика от работата с вокалната група и с музикантите, тук всички изпълнения са акапелни. Налага се сам да издирвам партитурите на произведенията. В литургията има много различни моменти, в които се изпълняват точно определени песнопения, има строг канон, който трябва да се следва. В повечето случаи партитурите са или за разнороден хор, което означава, че аз правя обработка за тригласен или четиригласен женски хор. Подборът на репертоара също е сложен, за да е съобразен с възможностите на певиците във формацията. Тук е мястото да благодаря на всички ангелогласни жени, които на добра воля, с много труд и упоритост, правят понякога невъзможното песента да се случи. 

Иначе, поради характера на групата, тя много бързо стана активен участник в духовния и културния живот на града. Освен в големите празнични литургии, водени от местни свещеници и от Доростолския митрополит, съставът се включва успешно и в различни прояви от традиционния културен календар на Общината, свързани с отбелязването на бележити дати и годишнини, откриване на изложби, прегледи на фолклора, тържествени сесии на Общинския съвет и др. Това е причина да се пристъпи към разнообразяване на репертоара и разучаването на хорови песни на фолклорна основа, патриотични песни, произведения на руски композитори, обработки на български народни песни от различните фолклорни области. Обичам да поставям фолклорни обработки. Народната песен е в сърцата на всички. Използвам партитури на големите български композитори, но правя и свои обработки. За тях получавам помощ и подкрепа от колегата си Валентин Сарафов – ръководител на оркестър „Еделвайс“ в Силистра, за което му благодаря.

Участията ни са много, гордеем се с всички. Най-големите от тях са IX Международен хоров фестивал „Хармония“ в Хасково, "Хорова среща Свети Георги Победоносец“ в Русе. 2019 г. бе много богата в творчески план за групата. Осъществихме своя трети самостоятелен концерт, който бе благотворителен за изграждането на Храм „Рождество Богородично“ в с. Нова Камена, община Тервел. Освен това формацията ни бе един от първите участници, които се включиха в инициативата за благотворителен концерт за възстановяването на 150-годишен православен храм в добричкото село Карапелит. Осъществихме първите си студийни записи, събрани в аудиоалбум. Хорът спечели първо място от Фестивал на патриотичната песен „Отечество“ в Плевен и във фестивала на руската песен „Улыбка“ в с. Дъбовик, участвахме и във фестивал „Общи граници“ в Негру вода, Румъния. Съставът е лауреат на VIII Конкурс за изпълнители на традиционна добруджанска народна песен „Калинка Вълчева“ в Тервел, като песента „Калино, Малино“ е обработена за хор от мен и Валентин Сарафов. През 2021 г. Хор „Св. Георги“ отбелязахме 10 години от основаването. Участвахме в национален духовен фестивал „Св. Св. Кирил и Методий“ в Попово и в откриването на паметника на Васил Левски в Тервел, за построяването на който също участвахме в благотворителни инициативи.

Искам да благодаря на ръководството на Община Тервел в лицето на кмета и неговия екип, че оказва финансова помощ за участията ни в националните фестивали и конкурси.

Как ВС „Тервел” ще отбележи своя 15-и рожден ден?

Каня всички наши приятели на 16 юни в 18 часа в зрителната зала на читалището, когато ще отбележим нашия рожден ден. Замислили сме богата програма. Нека бъде изненада за зрителите ни.

Какво ще пожелаете на изпълнителите от ВС „Тервел”?

Девизът на нашата формация е „Следвай мечтите си“. Пожелавам на всички да са здрави, да са смели в мечтите си, да имат криле и разум да ги реализират и нека музиката бъде с тях.

c