Балчик Водещи новини - дясно Култура

Огнян Георгиев показа в „Двореца“ в Балчик платна на култови фарове по родния бряг

В зала „Тунела“ на държавния културен институт „Двореца“ в Балчик бе представена изложба живопис „Светлината на брега“ на Огнян Георгиев.

Верен на своята дълбока и неизменна любов към морето, и в тази изложба авторът му посвещава голяма част от творбите си. Като комплимент и специална изненада за почитателите си, художникът е подготвил няколко възхитителни платна на култови фарове по българското крайбрежие: любимият фар на Шабла, Ахтопол, Емине, Свети Иван, Варна…Названието фар на английски език –  lighthouse, буквално преведено звучи, като „дом на светлината”, тази светлина, която за всеки моряк означава, че е вече у дома. За художника е огромно предизвикателство да издирва по стари снимки и възстановява, чрез картините си, интересни и уникални фарове.

Вдъхновението, с което е заредил творбите си, ни отвежда в любими кътчета, както от Черноморието, така и от места, непопулярни, като туристически дестинации и непознати за широката публика. Оги обича дивата природа, недокосната от човешкото присъствие. Опитното му око винаги е в готовност да „сканира” уникалното място и заредената от красотата му ръка, да нахвърли върху платното ескиз, носещ настроението от моментното състояние. Именно за това, тези набързо нахвърляни миниатюри, крият в себе си неподозирана енергия.

След прецизен оглед и селекция, някои от тях прерастват в голямо платно, в което авторът може да доразвие сюжета, да увеличи силата на въздействие, да подсили някои детайли, да си поиграе със светлината…Това е точно моментът на творчеството – първоначалната емоция е изживяна, съзнанието е успяло да асимилира всяка подробност и да анализира как и по какъв начин преживяването да бъде пренесено на платното така, че да се запази импулса, да пресъздаде правдиво действителността, но да носи артистизма и отличителния почерк на художника. Защото Огнян Георгиев не е просто пейзажист, който отразява красотата на заобикалящият ни свят. Той е артист, влагащ във всяка своя творба много любов и изграждащ я с много вещина, прецизност и овладяна техника.

За гостуването си в зала „Тунелът” на културен център „Двореца” – град Балчик, Огнян Георгиев подготви и няколко специални пейзажа, посветени на този природен и архитектурен шедьовър.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.