Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Новите холтери за Педиатрията в МБАЛ-Добрич осигуряват бърза и точна диагноза

Два ЕКГ холтера и три съвременни болнични легла получава Отделението по педиатрия в МБАЛ-Добрич. Ценното дарение е осигурено от кампания, осъществена в сътрудничество между Българския младежки червен кръст в Добрич (БМЧК) и Средното училище „Св. Климент Охридски“. Закупени са със събраните на благотворително събитие почти 9 000 лева.

Стажант лекар Виктор Желев от Медицински университет – Варна обясни ползите и необходимостта от новите апарати. По думите му холтерът е устройство, което записва електрическата дейност на сърцето, но го прави с много по-голяма продължителност от стандартната електрокардиограма. Тя е с продължителност около 20 секунди, през което време не винаги се проявяват проблемите в сърдечната дейност, които се дължат на заболяване. Когато се прави запис с продължителност 24 или 48 часа, на него могат да се изявят тези промени, защото те се провокират от неща, които правим в ежедневието си. Така лекарят има нужната информация, за да постави диагноза или да коригира лечението. Апаратът е с размер на тесте карти, което се поставя в джоб, който може да се носи на колана на пациента или около врата му, свързан е към електроди чрез проводници, които са залепени за гръдния кош и така се отчита електрическата дейност.

Пациентите, както и лекарите, ще бъдат значително облагодетелствани от наличието на това устройство, защото ще се предостави възможността да се постави диагноза навреме и тя да е максимално точна.

Над 8700 лева събра благотворителен търг на БМЧК и Училището по изкуства в Добрич

Пациентите допълнително ще бъдат облагодетелствани от това, че тази възможност ще им бъде предоставена тук, в болницата в Добрич и няма да им се налага да я търсят в болници извън града. 

Идеята за дарителската кампания за нуждите на децата, настанени за лечение в МБАЛ Добрич, се заражда още през месец март 2021 година, когато доброволци от БМЧК Добрич изплетоха дълга над 43 км. мартеница.

Младежи дариха ЕКГ холтери и болнични легла на МБАЛ Добрич

„Тази година направихме дълго планираната благотворителна вечер, с огромното съдействие на СУ „Св. Климент Охридски“, на която на търг разпродадохме мартеницата, както и други предмети, изработени от учениците и младежите“, заяви председателят на ОС на БЧК Добрич д-р Артюн Еринозов. Специално създаден Обществен съвет впоследствие е взел решението събраните близо 9 000 лв. да бъдат дарени на Отделението по педиатрия в Добрич. Организаторите са членове на младежкия БЧК, ученици в СУ „Св. Кл. Охридски“, които тази година са абитуриенти.  

Закупените 3 модерни болнични легла вече са поръчани и предплатени, очаква се до четири седмици да бъдат доставени в Отделението по педиатрия.

c