Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Любовта и новото начало представя в „Двореца“ в Балчик Александър Терзиев

Изложба графика и живопис "Докле е младост" на Александър Терзиев представя галерия "Тихото гнездо" на държавния културен институт „Културен център „Двореца“. Това е трета изложба на художника край морския бряг. Творбите му представят любовта и новото начало.

„Това е отношението ми към жената, едно много специално отношение, което винаги съм имал към жената като чувство, а и като тема, която аз използвам в картините си. Неслучайно образа, който използвам най-често в своите картини е символиката на  напречния разрез на нара, защото от семето се ражда живот. Фигурите в картините ми се  докосват и раждат своята любов. Плодовете са като символика на живота“, сподели авторът.

Друга тема, която Александър Терзиев разработва в своето творчество, е цикълът „Врати“. „Всеки има своята врата. Тя е граница – начало и край и всеки оставя своя отпечатък върху нея. Независимо с какво се занимава, оставя своя отпечатък от живота там, на своята врата. Тя е символиката на началото, започва животът, след това той си отива, вратата се затваря и оставя своя знак“, добави художникът.

Казва, че е озаглавил изложбата си „Докле е  младост“, защото младостта винаги е бурна, неповторима. „В нея е цялата обич, докосване. Всъщност, това съм искал да покажа в картините си, онова , които вълнува младите хора, а и тези в напреднала възраст, които любовта ги вълнува“, добави той.  

За предстоящата си 70-годишнна подготвя изложба в една от големите софийски галерии. Тя ще е сборна – като ще включва смесена техника, масло, акрил, графика, върху различни материали – дърво, платно и хартия.

Александър Терзиев е роден на 14 ноември 1953г. в Сандански. Завършва специалност “Художествен текстил” в София през 1972 г. В продължение на 10 години работи с големия български художник Димитър Казаков – Нерон / 1933-1992г./. Този период се оказва и неговата “житейска академия”. Има 14 самостоятелни изложби. Негови творби са представяни в галерии – Италия, Македония и Гърция. Картини на Александър Терзиев се намират в частни колекции в САЩ, Япония, Германия, Холандия, Дания, Швеция, Италия, Франция.

Изложбата на Александър Терзиев, наричан още любовния художник от Сандански, може да се види до 14 юни.

c