Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Български камерен оркестър от Добрич ще участва в "Софийски музикални седмици"

Български камерен оркестър от Добрич участва във фестивала "Софийски музикални седмици". Солист на концерта ще бъде цигуларката Калина Христова, концертмайстор на Софийската филхармония. Тя е е концертмайстор на Софийската филхармония повече от 15 години и е доказан професионалист с ярка индивидуалност. Опит в ансамбловото музициране получава и като концертмайстор на Камерен оркестър „Орфей”. По покана на Филхармония „Канзай” участва като солист в нейни концерти през 2005 г. Изнася рецитали в Осака, Киото и Нара. Участва като солист и камерен изпълнител и в най-престижните български фестивали.

Под диригентската палка на Арто Чифчиян музикантите от Добрич ще представят „Четирите годишни времена“ на Антонио Вивиалди. В програмата са включени още "Адажио" на Самюел Барбър и "Пасакалия" из "Бароков концерт" на Борис Карадимчев. Те ще се представят във фестивалната секция "Преглед на българските оркестри" на 9 юни.

Преди участието си в Софийските музикални седмици оркестърът ще представи фестивалната си програма в Добрич на 7 юни. Концертът ще бъде в Огледалната зала "Нели Божкова" от 18:30 часа.

От 23 май до 2 юли ще продължи 53-ото издание на международния фестивал "Софийски музикални седмици", съобщават организаторите. Това са Столичната община, Министерството на културата, Софийската филхармония и Националния дворец на културата. Събитието е под патронажа на президента Румен Радев.

Програма включва над 400 участници и над 100 прояви, посветени на музикалното изкуство, от които над 80 концерта на камерна и голяма сцена. Гостите на фестивала са от 17 държави, сред които Австрия, България, Германия, Италия, Испания, Израел, Китай, Люксембург, Мароко, Португалия, Румъния, Русия, Тунис, Турция, Украйна, Южна Корея, Япония.

Годишнините, които се честват са 225 - на Франц Шуберт, 200 - на Цезар Франк, 150 - на Александър Скрябин, 110 - на Влади Симеонов, 100 - на Александър Райчев и Лазар Николов, и др.  

Продължава идеята "Преглед на българските оркестри“, като участие ще вземат младежката филхармония "Пионер",  Плевенската филхармония, Пловдивската филхармония, Русенската филхармония, камерния ансамбъл "Софийски солисти“, Български камерен оркестър - Добрич, камерен оркестър "Дианополис“ - Ямбол, Симфониета - Враца, и съорганизатора Софийска филхармония.

c