Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

С поход „Добруджа и морето“ ТД „Добротица“ отбеляза 120-годишнината си

Около 210 души се включиха в 20-ия поход „Добруджа и морето“, с който туристическо дружество „Добротица“ от Добрич отбеляза 120-годишнината си.

Туристите посетиха Националния археологически резерват  Яйлата, а техен домакин беше директорът на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев.

 „Яйлата” съчетава природа и история. Той се характеризира с девствена природа и наличие на редки растителни и животински видове. Тук се срещат площи с червен божур. Защитената местност е и археологичен обект, тъй като в него има над сто пещерни жилища, останки от византийски крепостни постройки, жертвеници, гробници и некрополи, срещат се оръдия на труда и писмени паметници от различни епохи.

Повече от век членовете на Туристическо дружество „Добротица” опознават България

Мястото от древността е било средище на живот – доказателство е  откритият „пещерен град” от 101 „жилища”, заселени още през V хил. пр. Хр., които са били използвани в продължение на хилядолетия като жилища. Сред забележителностите на Яйлата е ранновизантийската крепост и  уникалната за Добруджанското Черноморие скална църква „Св. св. Константин и Елена”.

Туристическото дружество в Добрич е създадено през пролетта на 1902 година. Тогава група съмишленици организират поход в Батовската долина, т. нар. планина под равнината. За два дни изминават 66 километра. Статии за създаването на дружеството има същата година във вестник „Добрич” и списание „Български турист”. Назад във времето организацията се е казвала Орлов – на името на Добри Атанасов Орлов. От 1992 година носи името Добротица. Когато е било Орлов е имало доста клубове – по пешеходен туризъм, алпинизъм, пещерно дело, ориентиране, за ветерани и други подгрупи.

Към днешна дата дружеството е насочено най-вече към пешеходния туризъм. Туристите правят преходи в планината, по-дълги или по-кратки. Организират се доста еднодневни маршрути в Добричка област. Има около пет-шест маршрута в Батовската долина, които редовно се обхождат.  Дружеството организира и по 3-4-дневни маршрути, тип екскурзии. През 2020 година негови туристи покориха четири от най-високите върхове в България – връх Мусала в Рила, Вихрен в Пирин, Ботев в Стара планина и Черни връх на Витоша.

 „Добруджа и морето”е името на проявата, която организира ТД „Добротица” и кани в него да се включат дружествата от други градове.  

c